Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 15 kwietnia 2015

Mięsna zapiekanka z kiszoną kapustą pod zielonym kartoflem

Klasyczne połączenia smakowe w podrasowanej wersji. Zapraszam!

Mięsna zapiekanka z kiszoną kapustą pod zielonym kartoflem

 Składniki:

·         1,5 - 2  kg  mielonego mięsa
·         2  cebule
·         2 ząbki czosnku
·         drobno posiekany pęczek natki pietruszki
·         1 duża łyżka musztardy  indiańskiej (z pomidorami)
·         100 g zmielonych migdałów
·         4 żółtka
·         4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku
·         2 kg kiszonej kapusty
·         Olej rzepakowy do smażenia
·         Sól i pieprz do smaku
Na ziemniaczane puree:
·         1,5- 2  kg ziemniaków
·         200 g  masła klarowanego
·         łyżeczka gałki muszkatołowej
·         Sól
·         Pieprz
·         2 pęczki koperku

Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju.  Mięso łączymy z orzechami, musztardą indiańską, rozbełtanymi żółtkami, przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy pietruszkę oraz olej rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Całość dobrze wyrabiamy.
Na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną kapustę kiszoną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju. Na dno układamy połowę masy mięsnej. Na mięsie układamy warstwę kiszonej kapusty. Na kapuście pozostałe mięso.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło klarowane,  sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy na masę mięsną.
Zapiekankę pieczemy ok. 1,5 godziny, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz