niedziela, 19 kwietnia 2015

Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim

Pyszna i szybka przekąska, przystawka czy dodatek do zupy.

Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim

 Składniki:

·         1 opakowanie ciasta francuskiego
·         pesto rukolowo-pistacjowe:
    1 opakowanie  rukoli 125 g
   Ząbek czosnku
   ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
    1 garść uprażonych nasion słonecznika
   150 g obranych pistacji
    Sól
    Pieprz
    Łyżeczka miodu
    Łyżka octu balsamicznego
    Kilka łyżek oleju rydzowego

·         2 garście czarnych oliwek
·         kilka plastrów sera królewskiego
·         jajko

Pesto - czosnek, pestki słonecznika, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory suszone, miód i rukolę  blendujemy dodając stopniowo olej rydzowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie rozprowadzamy pesto- równomiernie po całości ciasta. Na pesto układamy pojedynczą warstwę sera królewskiego. Oliwki drobno siekamy i rozkładamy na serze. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków do środka, aż oba boki się spotkają- powstanie podwójny rulon (ślimak). Całość kroimy na ok 2 cm kawałki, które następnie układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Całość smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok.  30-35 minut temp. 180 stopni termoobieg. Podajemy same lub z ulubionym sosem.




1 komentarz: