czwartek, 23 kwietnia 2015

Sernik włoski

Serniki to ulubione ciasto mojej rodziny i wdzięczny wypiek dający wiele możliwości modyfikacji i kulinarnej wolności. Dziś będzie na masie z orzechów włoskich, zwieńczony kandyzowanymi wiśniami. Polecam!

Sernik "włoski"

 Składniki na spód:

·         300 g mąki pszennej
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         150 g brązowego cukru
·         jajko
·         130 miękkiego  masła
·         szczypta soli
·         skórka otarta z 1 cytryny

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny  i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut. 

Masa orzechowa:
·         500 g  orzechów włoskich
·         1 1/2  szklanki cukru
·         4  łyżki  masła
·         szklanka  mleka
Orzechy mielimy. Mleko zgotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę orzechową wykładamy na podpieczony spód. 
Masa serowa:
·         zmielony twaróg 600 g
·         200 g miękkiego masła
·         4 jajka
·         200 g cukru pudru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         łyżka mąki pszennej
·         250 g serka mascarpone


Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę orzechową. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka.  Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. 


Dekoracja:
·         wiśnie kandyzowane w słodkim syropie- słoiczek 450 g

Wystudzone ciasto zdobimy  wiśniami kandyzowanymi w słodkim syropie.




1 komentarz: