poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Waniliowa szarlotka pod malinową pianką z kruszonką

Zapraszam na pyszną szarlotkę, którą upiekłam z myślą o mojej mamie Agnieszce jako imieninowy deser. Pyszne klasyczne ciasto w wersji waniliowej- ze względu na upodobania smakowe solenizantki. Jeśli wolicie zamiast wanilii do jabłek dodajcie klasycznie cynamon. A wszystkim Agnieszkom oczywiście wszystkiego najlepszego w dniu ich święta.

 Waniliowa szarlotka pod malinową pianką z kruszonką


Ciasto:
 
4 szklanki mąki
6 żółtek
400 g zimnego masła
2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Wybijamy żółtka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. ¾ ciasta przekładamy do lodówki na 1 godzinę, pozostałe ciasto do zamrażalki.


Większą część ciasta wałkujemy na kształt prostokątnej formy (forma 35 x 24 cm, wysmarowana masłem i obsypana mąką). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

Farsz:
  • 3 kg jabłek (najlepiej przygotujmy mieszankę różnych gatunków jabłek- polecam użyć przynajmniej 1 kg twardych jabłek, które podczas prużenia nie rozpadną się całkowicie i zachowają ładny kształt kostki)
  • 6 łyżek bułki tartej
  • ¾ szklanki cukru
  • ziarenka z 1laski wanilii
Obrane jabłka kroimy w kostkę. Prużymy na małym ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (do jabłek wrzućmy również pozostałą zdrewniałą część laski, która odda swój aromat, tylko przed wyłożeniem jabłek pamiętajmy, aby ją usunąć). Owoce muszą zmięknąć, a płyn odparować. Pod koniec dodajemy 4 łyżki bułki tartej oraz cukier.

Podpieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka.

Różowa pianka:
· 6 białek
· 1 duży kisiel malinowy z cukrem (77 g)
· łyżka ekstraktu waniliowego
· szklanka cukru kryształu

Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, pod koniec dodając proszek kisielowy.
Na jabłka wykładamy piankę, na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Całość pieczemy jeszcze ok. 50 minut, temp. 180 stopni.



1 komentarz:

  1. Apetyczna szarlotka.Wkrótce wypróbuję;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń