niedziela, 17 maja 2015

Batatella czyli krem serkowo-batatowy i trójkolorowy pucharek mleczny

 Batatella czyli zdrowy i pyszny krem na bazie serka śmietankowego i batatów to moja propozycja na smaczny deser. Bataty, serek śmietankowy i nerkowce same w sobie są słodkie. Wystarczy więc niewielki dodatek masy kajmakowej i domowego cukru waniliowego, żeby otrzymać słodki krem- idealny na kanapki, jako masa do przełożenia domowych ciasteczek czy po prostu do wyjadania z miseczki łyżką. Możemy też posunąć się o krok dalej i przygotować zdrowe pucharki z kremem serkowo-batatowym, mleczno-jaglanym i pyszną czeko-truskawką. Taki mleczny deser to samo zdrowie. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego jako stały element naszej codziennej diety dbają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie ;) .

Batatella czyli krem serkowo-batatowy i trójkolorowy  pucharek mleczny


 Krem serkowo-batatowy:

·         1 średni batat
·         250 g serka twarogowego kremowego naturalnego
·         garść uprażonych nerkowców
·         łyżeczka masy kajmakowej
·         łyżeczka cukru waniliowego

Masa jaglana:

·         100 g kaszy jaglanej
·         1,5  szklanki mleka
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego
·         250 g serka twarogowego kremowego naturalnego
·         1/4 szklanki ksylitolu/ cukru pudru
·         galaretka pomarańczowa

Czeko-truskawka:

·         500 g truskawek
·         1 tabliczka czekolady karmelowej
·         łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody

Dodatkowo- po cząstce na każdy pucharek czekolady białej mango kokosowo-jogurtowej BIO

1. Krem serkowo-batatowy:
Batata obieramy ze skórki, kroimy w niedużą kostkę i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - ok. 25 minut. Lekko przestudzonego blendujemy na gładką masę z nerkowcami i serkiem śmietankowym. Masa sama w sobie jest dość słodka, więc dosładzamy ją tylko delikatnie łyżką masy kajmakowej i łyżką cukru waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

2. Masa jaglano-mleczna-  kaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu- kasza musi wchłonąć cały płyn. Gorącą  kaszę blendujemy na gładką masę z serkiem, galaretką, ksyliotlem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym.

3.Czeko-truskawka:


Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.  Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy.

4. Składanie deseru:
Na dno pucharków wykładamy porcję masy serkowo-batatowej. Następnie wykładamy porcję lekko już tężejącej masy jaglanej. Jaglankę polewamy porcją lekko tężejącej czeko-truskawki. Na sam koniec wykładamy kolejną porcję masy serkowo-batatowej. Dekorujemy przeciętą na pół cząstką białej czekolady mango. Deser podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!





 

6 komentarzy:

  1. Ale piękny deser. W życiu bym na pierwszy rzut oka nie powiedziała, że zawiera bataty, prędzej może jakiś karmel? ;) Czasami mamy ochotę na takie dosłodzenie, idealny pomysł. No i ksylitol jeszcze jako słodzik/cukier- ekstra. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Deser bardzo słodki nie jest, smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli wolimy jeszcze mniej słodkie, to oczywiście dosładzamy według własnego smaku.

      Usuń