Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 22 maja 2015

Czeko-ażurowa karpatka owocowa

 Zapraszam na kolejną wariację na temat karpatki. Tym razem nietypowe będzie zdobienie ciasta ptysiowego-  czekoladowe wzory z  orzechową nutą  nadają ciastu nie tylko niepowtarzalny i intrygujący wygląd, ale również wyjątkowy smak. Krem karpatkowy przygotowałam na bazie jeżyn- obecnie mrożonych, ale w sezonie zdecydowanie polecam świeże, serka mascarpone i czekolady truskawkowej. To właśnie kawałeczki tej ostatniej stanowią miłe zaskoczenie smakowe i wzbogacają teksturę całego ciasta. Polecam smakowicie na nadchodzący weekend ;) .

 Czeko-ażurowa karpatka owocowa




Ciasto:
·         150 g masła
·         2  szklanki mąki pszennej
·         8 jajek
·         2 i  1/4  szklanka wody
·         szczypta soli
·         1 tabliczka gorzkiej czekolady
·         1 czubata łyżka  masła orzechowego
·         1 łyżka  cukru pudru
·         8 łyżek mleka

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto studzimy, następnie cały czas miksując  dodajemy po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 x 36 cm. Po rozsmarowaniu ciasta w blaszce, małą łyżeczką rozprowadzamy punktowo masę czekoladową (gorzką czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem pudrem) i za pomocą wykałaczki rysujemy z niej esy-floresy. Ciasta pieczemy - 20 minut, termoobieg, 220 stopni.  Ciasto studzimy.

Masa  jeżynowa:
·   1 kg jeżyn- poza sezonem mrożone
·   1,5 szklanki cukru
·   2 czubate łyżki mąki pszennej
·  4 czubate łyżki  mąki ziemniaczanej
· 1 szklanka mleka
·  300 g miękkiego masła
·  500 g mascarpone
·  pół szklanki cukru pudru
·  4 tabliczki czekolady mleczno-truskawkowej

Jeżyny  i cukier dobrze blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito i zagotowujemy. Mąki łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić  budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając zimny budyń i serek. Dodajemy lekko posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na jeden spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, 2 godziny po przygotowaniu. Smacznego!












2 komentarze:

  1. WYGLĄDA PIĘKNIE;) JA ZAPRASZAM NA ''PTYSIOWY TORCIK Z JEŻYNAMI I DWOMA KREMAMI''
    POZDRAWIAM;)
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/tort-ptysiowy-z-jezynami-i-dwoma-kremami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu smaków. U mnie w domu bardzo rzadko się robi karpatkę, więc dla mnie sama w sobie jest egzotyką :D a jeszcze z takimi owocowymi nutami smakowymi to już w ogóle kosmos :D Pozdrowionka, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń