Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 29 maja 2015

Green-orange cake czyli maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Z tego też powodu na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem owych produktów. A stanowią one naprawdę fajną bazę do wszelkiego rodzaju posiłków- zarówno tych słodkich jak i wytrawnych, prostych i nieco bardziej wyrafinowanych. Dziś zapraszam na troszkę bardziej skomplikowane danie- wytrawny torcik przygotowany na bazie mleka, maślanki, kaszy jaglanej i rukoli. To właśnie ta ostatnia nadaje ciastu niesamowitą barwę, ale jednocześnie odrobinę goryczki. Aby ją przełamać musimy dodać, choć to tort wytrawny, odrobinę miodu. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne (a la brownie) i sycące. Po wystudzeniu można je jednak spokojnie przekroić na 3 części. A powstałe w ten sposób placki doskonale połączy pięknie pomarańczowa od batatów i suszonych pomidorów masa serowa. Słodycz batatów przełamuje lekko kwaśna nutka rabarbaru i twarogu wyczuwalna delikatnie w tle. Przed podaniem torcik należy schłodzić w lodówce. Sprawdzi się jako przekąska, przystawka, dodatek do zupy, lunch czy kolacja. Z pewnością możemy przygotować go również jako tort urodzinowy dla tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie ;).  Co ważne torcik, poza tym że jest smaczny i ładnie wygląda, jest również niebywale zdrowy. Polecam serdecznie :) .

Green-orange cake - maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami





Składniki na ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm):
·          100 g kaszy jaglanej
·          1 szklanka mleka
·          1 czubata łyżka masła
·          1/2  szklanki maślanki
·          1 jajko
·          4 łyżki mąki ziemniaczanej
·         łyżeczka soli
·         łyżka octu balsamicznego
·          1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
·         pełna łyżka masła orzechowego
·         3 łyżki płynnego miodu np. spadziowego
·        duża  garść czarnych oliwek
·         100 g rukoli
·         6-7  rzodkiewek


Kaszę płuczemy zimną wodą na sicie. W garnku zagotowujemy mleko z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kasza musi być  miękka i wchłonąć cały płyn.  

Rukoklę blendujemy z maślanką. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy na gładką masę.
Dodajemy sól,  jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, masło orzechowe, miód, ocet balsamiczny  i ponownie całość blendujemy. Dodajemy posiekane oliwki i rzodkiewkę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.


Masa serowo- batatowa:
·         1 duży batat
·         1 laska rabarbaru
·         Olej
·         Sól
·         Pieprz
·         500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·         Kilka suszonych pomidorów
·         Garść uprażonych orzeszków ziemnych

Dekoracja- rukola, oliwki, rzodkiewki

Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rabarbar również kroimy w drobną kostkę. Warzywa skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości  - temp. 190 stopni, termoobieg.
Przestudzone bataty i rabarbar  blendujemy na gładką masę z suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Dodajemy stopniowo ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wystudzony placek jaglany przekrawamy na trzy części. Przekładamy masą serowo-batatową. Wierzch i boki pokrywamy również masą serowo-batatową. Torcik dekorujemy oliwkami, rzodkiewkami i rukolą. Smacznego!














4 komentarze:

  1. Oryginalny a przy tym świetny torcik

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort serowo- batatowy? Pomysłowo. Ja o czymś takim nie słyszałam. Ale wygląda naprawdę super. No i brawa za innowacyjność i oryginalność. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis- naprawdę warto :)

      Usuń