poniedziałek, 11 maja 2015

Gruszkowe lody jaglane - na mleku i serku homogenizowanym - bez kręcenia w maszynce

 Mleko i przetwory mleczne są stałym elementem mojej diety. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery żółte czy twarogowe. Po nabiał często sięgam również przy okazji pieczenia ciast czy przygotowywania deserów. Mleko i wysoko procentowa śmietanka to też sztandarowe składniki lodów- przynajmniej tych prawdziwych, domowych. Dziś zapraszam na ich zdrowszą i odchudzoną wersję. Lody na bazie jednej z najzdrowszych kasz- kaszy jaglanej oraz na mleku, osłodzone dojrzałym bananem, soczystymi gruszkami i odrobiną ksylitolu (czy jak kto woli cukru waniliowego). Z nutą wanilii.... Pyszny, dietetyczny deser lodowy bez dużej ilości żółtek i tłustej śmietanki. Jeśli jednak nie dbacie zbytnio o kalorie, to w ostateczności serek homogenizowany możecie zastąpić szklanką ubitej na puszysto kremówki ;) . Taki deser z czystym sumieniem możemy zaserwować naszym bliskim, w tym najmłodszym. Pamiętajmy, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego powinny być stałym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nasze kości i zęby będą nam za to wdzięczne, a my będziemy przepełnieni energią przez cały dzień.



Gruszkowe  lody jaglane - na mleku i serku homogenizowanym

 Składniki:
·         100 g kaszy jaglanej przelanej na sicie zimną wodą
·         1 szklanka mleka 2%
·         2 dojrzałe gruszki
·         1 dojrzały banan
·         2  łyżki - w wersji dietetycznej ksylitolu, w wersji tradycyjnej - domowego cukru waniliowego
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         200 g serka homogenizowanego waniliowego

dwa sposoby mrożenia lodów
Mleko zagotowujemy,  dodajemy kaszę  i pokrojone w kostkę gruszki -  gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kasza musi wchłonąć całe mleko. Przestudzoną kaszę  blendujemy na gładką masę z bananem, ksylitolem/cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy serek waniliowy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tradycyjnego zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Lody możemy też rozlać do specjalnych foremek do przygotowywania babeczek na zimno- wówczas po dwugodzinnym mrożeniu przed wyjęciem z foremek babeczki należy na chwilkę włożyć do gorącej wody- wtedy same wyskoczą z foremek.   Smaczny i co ważne zdrowy deser lodowy gotowy! 

































3 komentarze:

  1. Gruszkowe lody- pod każdą postacią mi smakują, ale najbardziej chyba lubię sorbety o smaku gruszki. Jednak na takimi domowymi lodami nie można pogardzić, apetyczne i idealne na ciepłe dni :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam podobne lody składem, wygląd identyczny. niestety po wyjęciu ich nastepnego dnia konsystnecja i smak były potworne. w dodatku lody były zamarznięte i po ogrzaniu wychodziły w całości - mogłam zapomnieć o ich kulkowaniu. czy lody z kaszy jaglanej mogą się mrozić tylko 2 godziny? dodam, że smak przed zamrożeniem był bardzo smakowity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, niestety tak- taki lodowo-jaglany deser najlepiej smakuje 2-3 godziny po mrożeniu. Dłuższe mrożenie sprawia, że lody mogą zamarznąć na kość a potrzymane w lodówce do oddtajenia podejdą wodą. Są to dość chude lody- bez dodatku procentowej śmietanki i żółtek, stąd te utrudzenia. Pozdrawiam :)

      Usuń