środa, 6 maja 2015

Makaron gryczany z karmelizowaną cykorią i suszonymi pomidorami - danie główne

 Zapraszam na pyszny i zdrowy makaron gryczany w towarzystwie skarmelizowanej cykorii i suszonych pomidorów. Lekko gorzkawy smak cykorii doskonale złamała słodycz miodu, zaś świeże zioła dodały całej potrawie lekkości i aromatu. Zapraszam!

 Makaron gryczany z karmelizowaną cykorią i suszonymi pomidorami

 Składniki:
·         300 g makaronu gryczanego  nitki
·         150 g suszonych pomidorów z olejem
·         300 g (2 szt) cykorii
·         100 g sera dziugas albo innego twardego sera
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
·          3 łyżki  miodu
·         ząbek czosnku
·         łyżka cukru
·         pęczek pietruszki
·         pęczek koperku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 5 minut.
Dwie cykorie nacinamy od twardszej strony i moczymy je w wodzie osłodzonej łyżką cukru przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie warzywa osuszamy, kroimy i przesmażamy na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów. Kiedy zmiękną, doprawiamy 3 łyżkami miodu, solą i pieprzem. Odparowujemy nadmiar płynu i czekamy aż cykoria się skarmelizuje.
Suszone pomidory blendujemy z ząbkiem czosnku, listkami pietruszki, koperkiem,  olejem spod pomidorów, solą, pieprzem,  i octem balsamicznym na w miarę gładki sos.
Gorący makaron polewamy sosem pomidorowym- dokładnie mieszamy. Dodajemy skarmelizowaną cykorię. Posypujemy startym serem.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz