poniedziałek, 18 maja 2015

Pizza na drożdżowym cieście serkowo-rozmarynowym z jogurtowym sosem, batatem i cukinią

Zapraszam na domową pizzę na cieniutkim cieście drożdżowym, którego sekretnym składnikiem jest  kremowy serek. To może troszkę taki nietypowy dodatek do ciasta na pizzę, ale zapewniam Was, że pełni on tutaj znaczącą rolę. To dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Rozmarynowa nuta idealnie współgra z jogurtowym sosem (który jest świetną alternatywą dla osób nie przepadających za sosami pomidorowymi) i delikatnym serem Gouda. Ukoronowaniem całości są słodkie bataty i cukinia. Pyszna i kusząca swoimi kolorami pizza dla tych, którzy lubią w kuchni nieco poeksperymentować. A dla tych, którzy wolą tradycyjne smaki- wersja pizzy z boczkiem i pomidorami.

Pizza na twarożkowym spodzie z jogurtowym sosem oraz  z dodatkiem łagodnego sera żółtego to doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej porcji mleka i jego przetworów w codziennej diecie.  Jak wiadomo to właśnie mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to  dlatego musimy dbać, by nasza rodzina- a w szczególności dzieci- z chęcią po nie sięgały każdego dnia. Taki smakowity przepis z pewnością ułatwi nam to zadanie ;) .

Zapraszam!

Pizza na drożdżowym cieście serkowo-rozmarynowym z jogurtowym sosem, batatem i cukinią





Składniki na ciasto:
·         500 g mąki pszennej
·         40 g świeżych drożdży
·         1 łyżeczka cukru
·         1 łyżeczka soli
·         4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
·         150 ml ciepłej wody
·         150 g serka twarogowego- kremowego naturalnego
·         1 łyżka posiekanych igiełek świeżego rozmarynu


Składniki na sos biały:
·         100 ml  gęstego jogurtu naturalnego
·         duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
·         sól i pieprz do smaku
·         mały ząbek czosnku drobno posiekany

Składniki na sos pomidorowy:
·         kilka suszonych pomidorów z oleju
·         kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
·         łyżeczka octu balsamicznego
·         sól i pieprz do smaku
·         mały ząbek czosnku

Farsz:
         500 g sera Gouda

Na pizzę z białym sosem:
·         średni batat
·         średnia cukinia
·         2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
Na pizzę z sosem pomidorowym:
·         średni pomidor
·         kilka plastrów wędzonego parzonego boczku


Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę, sól, posiekany rozmaryn, dodajemy olej, serek oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.
Sos biały- wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby smaki się przegryzły.
Sos czerwony- wszystkie składniki sosu dokładnie blendujemy.
Ser Gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Obranego batata i cukinię ze skórką kroimy w bardzo cienkie plastry.
Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry.
Ciasto dzielimy na 2 równe części- powstaną dwie pizze.
Z każdej części ciasta odkładamy trochę na rant. Z pozostałej większej części formujemy okrąg. Jedną pizzę smarujemy sosem białym, drugą pomidorowym. Obie posypujemy startym serem żółtym. Na pizzy z białym sosem na serze układamy naprzemiennie krążki batata i cukinii- całość delikatnie skrapiamy olejem spod pomidorów. Na pizzy z sosem pomidorowym układamy boczek i pomidory.
Z odłożonego ciasta formujemy długie wałeczki, następnie cienko je wałkujemy. Pośrodku układamy cienki pasek sera żółtego. Wałeczki zwijamy zlepiając ciasto tak, by dokładnie schować ser. Wałeczki dokładnie przylepiamy do każdej pizzy tworząc szczelny rant.
Pizze pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 200 stopni, termoobieg. Smacznego!
















4 komentarze:

  1. Takie ciasta należą do jednych z moich ulubionych. Albo lubię takie mega cienkie, że wręcz niewyczuwalne, albo właśnie takie delikatne, puszyste. Ale ta pizza musiała być dobra. Ciekawy pomysł na dodatki, nie wpadłabym na dodanie np. batata ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń