sobota, 23 maja 2015

Pysznie w 30 minut czyli szybki i wykwintny obiad dla całej rodziny

 Dziś pomysł na wykwintne danie dla tych, którzy pomimo natłoku zajęć i obowiązków, nie chcą zrezygnować ze zdrowej, domowej kuchni. Taki posiłek spokojnie możemy zaserwować nie tylko naszym domownikom, ale również gościom. Smaki fajnie się komponują, a talerz pięknie prezentuje wszystkie smaki wiosny. Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności puree przygotowane na bazie naturalnego serka kremowego i batatów. Słodycz tych ostatnich zostaje złamana przyjemnie kwaskowatym rabarbarem. Delikatnie wyczuwalny,  niepowtarzalnie wzbogaca smak nietuzinkowego puree.

Polecam!

 Pysznie  w 30 minut- czyli serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto

Składniki na 2 porcje
·         kawałek dorsza ze skórką ok. 300-400  g
·         kilka zielonych szparagów
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         4 łyżki  płatków owsianych
·         Arla Apetina Serek Kremowy Pomidory i Bazylia 125 g
·         1 duży batat
·         1/2 dużej łodygi  rabarbaru
·         olej spod suszonych pomidorów
·         Arla Apetina Serek Kremowy Naturalny  125 g
·         kilka rzodkiewek

Pesto z rzodkiewki:
·         liście z 2 pęczków rzodkiewki
·         2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·         sól do smaku
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu
·         ząbek czosnku
·         olej rzepakowy- ile zabierze

1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Do piekarnika wstawiamy pokrojonego w drobną kostkę, obranego batata i rabarbar pokrojony również w drobną kostkę- warzywa należy skropić olejem i lekko posolić.
2. W tym samym czasie dorsza porcjujemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie olejem spod suszonych pomidorów- skórką do dołu. Serek pomidorowo-bazyliowy mieszamy z płatkami owsianymi. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy porcję serka na kawałki dorsza. Na serku układamy kawałki szparagów  przekrojone wzdłuż na pół. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już bataty i rabarbar i pieczemy ok. 18 minut.

3. Kiedy dorsz i warzywa się pieką,  przygotujemy pesto- wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

4. Kiedy warzywa będą miękkie (po ok. 20 minutach), wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodając pod koniec serek naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem.


5. Składanie potrawy- na talerzu wykładamy porcję pesto.  Obok porcję  puree (użyłam specjalnego ringu). Na puree układamy kawałek dorsza pod serkowo-otrębową pierzynką. Całość ozdabiamy słupkami rzodkiewki i zwieńczamy kilkoma kroplami rzodkiewkowego pesto. Smacznego!








 
 







30 minut z Apetiną

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba takie pomysłowe i ekskluzywne danie. W dodatku jest szybkie, a to dodatkowy atut. Nawet mam swoje rzodkiewki prosto z ogródka :) Zrobię na pewno, gdy skompletuję składniki :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń