środa, 27 maja 2015

Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego w trosce o swoje kości i zęby jem je codziennie i dbam o to, by w komponowanych posiłkach ich nie zabrakło. Dziś zapraszam na pyszne knedle z twarogiem i soczewicą w roli głównej. Na zdrowszej mące orkiszowej, podane z lekkim jogurtowym sosem truskawkowym. Smakowicie zapraszam!

 Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym




Składniki na ciasto (8 knedli):
·         puszka soczewicy (400g)
·           150 g kremowego (zmielonego) serka twarogowego  - idealny będzie zblendowany ser twarogowy typu włoskiego
·          1 żółtko
·           ok. 1szklanki mąki orkiszowej (ilość zależy od wilgotności sera i soczewicy)
·        1 łyżka mąki ziemniaczanej
·        szczypta soli
·        3 łyżki domowego cukru waniliowego
·         skórka otarta z połowy cytryny
Farsz:
·         ser twarogowy typu włoskiego (zblendowany) 150 g
·         Łyżeczka cukru waniliowego
·         Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jogurtowo-truskawkowy sos
·         300 g jogurtu naturalnego
·         kilka świeżych truskawek
·         Łyżeczka cukru waniliowego
·         Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Odsączoną soczewicę blendujemy,  łączymy z serkiem, żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.

Farsz- Wszystkie składniki farszu dokładnie blendujemy.

Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę  farszu  i otulamy ją  ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z sosem jogurtowym (jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać). Smacznego!



2 komentarze:

  1. Knedle- pyszotka. Szkoda, że w Polsce są mniej popularne, niż w innych krajach. Jak byłam w Austrii to miałam wrażenie, że knedle to ich flagowe danie ;) Mniam - wykwintne i na słodko. Pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, szkoda - bo knedle dają duże pole do eksperymentowania. Pozdrawiam :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)