Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto z kaszy gryczanej z bananową pianką i truskawkami (zdrowe,smaczne, piknikowe)

Dziś zaproponuję Wam pyszne i mega zdrowe ciasto bezglutenowe. Jego bazą jest kasza gryczana ugotowana na mleczku kokosowym. Kasza gryczana uważana jest za  jedną z najzdrowszych kasz- nie zakwasza organizmu, nie zawiera glutenu, za to dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników mineralnych, białko, witaminy, żelazo, kwas foliowy, potas, fosfor i magnez. Sięgajmy po nią jak najczęściej. A pamiętać o tym powinny w szczególności osoby z nadciśnieniem, cierpiące na choroby serca, układu krążenia, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze i te, które narażone są na duży stres.

Kaszę gryczaną zazwyczaj przygotowuje się na sypko jako dodatek do dań wytrawnych. Zachęcam jednak, aby przełamać ten schemat i wykorzystać ją jako bohatera pysznego ciasta, którym pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich czy też gości. Takie prozdrowotne ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby na diecie bezglutenowej i te, które muszą unikać białego cukru. Aby było naprawdę zdrowo zastąpiłam go bowiem ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Uzupełnieniem całości jest surowa czekolada- skarbnica magnezu, potasu i żelaza. Sezonowego charakteru nadają deserowi pięknie czerwone truskawki zatopione w bananowej piance. Ciasto z powodzeniem można zapakować i zabrać ze sobą na piknik, czy też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Szczerze polecam :) .

Zdrowe i dietetyczne ciasto z kaszy gryczanej z bananową pianką i truskawkami 

 Składniki na ciasto:
  • 200 g kaszy gryczanej KUPIEC + 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • szklanka ksylitolu- cukru brzozowego
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego- płynnego
  • 50 g surowej czekolady
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżka dobrego ciemnego kakao
  • 100 g orzechów włoskich
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całe mleczko kokosowe. Wystudzoną blendujemy. Jaja i żółtka ucieramy na puszysto  z ksylitolem. W garnku rozpuszczamy masło, olej kokosowy, czekoladę i kakao. Masę dodajemy do kaszy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz utarte jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy 24 x 24 cm  wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozrzucamy orzechy włoskie. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy. Przekrawamy na pół. Dolną część układamy ponownie w foremce. 
Masa:
·         4 duże dojrzałe banany
·         3 łyżki miodu
·         pół szklanki mleka ryżowego z migdałami
·         3 łyżki żelatyny
·         truskawki - tyle ile zabierze foremka
- nerkowce
- listki stewii 

Banany blendujemy z miodem na gładką masę. Żelatynę zalewamy mlekiem ryżowym. Kiedy napęcznieje lekko podgrzewamy (ale nie gotujemy!), żeby żelatyna się rozpuściła. Dodajemy do masy bananowej i dokładnie blendujemy.

Na dolnym placku układamy kawałki truskawek. Owoce zalewamy masą bananową. Kiedy lekko stężeje przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i wkładamy do schłodzenia  do lodówki. Dekorujemy nerkowcami i listkami stewii.  Smacznego!

















Gotuj w zdrowym stylu

6 komentarzy: