poniedziałek, 8 czerwca 2015

Grillowane tortille z twarogowo-ziołową pastą, fetą i warzywami z sałatką z maślankowym dressingiem

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego staram się codziennie przygotowywać posiłki z ich wykorzystaniem i w ten sposób zapewnić swoim bliskim zdrowie i dobre samopoczucie. Dziś pomysł na pyszny lunch z dużą ilością zdrowego nabiału. Twaróg z dodatkiem pesto na bazie pietruszki zerwanej prosto z ogródka stanowi zdrowszą alternatywę dla sosów śmietanowych czy majonezowych. Charakteru potrawie dodaje ser feta, pomidory malinowe i ogórki małosolne. A żeby było jeszcze zdrowiej, całość zaserwowałam z szybką letnią sałatką z roszponką, pomidorami, ogórkami małosolnymi, orzeszkami i lekkim dressingiem na bazie maślanki :). 


Grillowane tortille z twarogowo-ziołową pastą, fetą i warzywami z sałatką z maślankowym dressingiem



Składniki (2 porcje):
·         1 placek tortilli
·         4 łyżki twarogu dokładnie zblendowanego
·         2 plasterki serka królewskiego
·         kilka kostek sera twarogowego śródziemnomorskiego typu feta
·         kilka plastrów pomidora malinowego
·         kilka plasterków ogórków małosolnych lub korniszonów
·         100 g roszponki
·         garść niesolonych orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
·         pół szklanki maślanki
Na pesto:
·         pęczek pietruszki
·         pęczek bazylii
·         duży ząbek czosnku
·         2 garście orzeszków ziemnych  uprażonych na suchej patelni
·         olej rzepakowy ile zabierze
·         łyżka octu balsamicznego
·         sól do smaku

Pesto- blendujemy listki pietruszki i bazylii z czosnkiem i solą, dodajemy ocet balsamiczny, orzeszki i stopniowo olej- cały czas blendując.

Zmielony ser twarogowy łączymy z 2 łyżkami pesto- dokładnie mieszamy. Takim serkiem smarujemy placek tortilli tak, by pozostał ok. 1 cm rant. Na twarożku układamy plasterki sera żółtego, pomidora i ogórków małosolnych. Układamy kilka kostek fety. Całość skrapiamy delikatnie pesto. Placek zamykamy na pół i grillujemy z obu stron na złoto- ja używam patelni grillowej.
Tortillę podajemy pokrojoną w trójkąty z sałatką z dressingiem na bazie maślanki.
Sałatka- na sałacie układamy kawałki pomidora malinowego i plasterki ogórków małosolnych. Dodajemy kilka kostek fety. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi. Maślankę łączymy z 2 łyżkami pesto,  odrobinę solimy. Dressingiem skrapiamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!





 

2 komentarze:

  1. Tortilki pierwsza klasa. Domowe są najlepsze. W grillowanej wersji jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :) Takie fajne paseczki od grilla im zostają :D pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no zapowiada się całkiem nieźle! Bardzo fajny pomysł i można eksperymentować. Koniecznie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń