czwartek, 4 czerwca 2015

Wytrawne kruche rurki pełnoziarniste serowo nadziane

 Pyszne mega kruche rurki na zdrowej mące orkiszowej pełnoziarnistej i kremowym serku Arla Apetina przygotujecie błyskawicznie. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce.Wystarczy, że szybko połączycie schłodzone składniki ciasta i od razu możecie formować rurki. Im cieniej uda się Wam rozwałkować ciasto, tym rurki będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką. Farsz jest banalny w przygotowaniu, ale zapewniam- smakowity. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Polecam ten szybki przepis do przygotowania w 30 minut. Wytrawne rurki idealnie sprawdzą się w pracy na lunch, jako drugie śniadanie, przekąska, przystawka czy jedno z dań serwowanych w trakcie imprezy pod chmurką. :)

Wytrawne kruche rurki pełnoziarniste serowo nadziane 



Składniki na ciasto (11 rurek):
  • 1 szklanka  mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  •  80 g zimnego masła
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g Arla Apetina kremowy naturalny - schłodzony
  • odrobina roztopionego masła do smarowania foremek na rurki
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy serek i  zimne masło  i zarabiamy gładkie ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym masłem. Na tak przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek. Faszerujemy kremem.

Farsz przygotujemy błyskawicznie w trakcie pieczenia rurek. 

Farsz:
·         Arla Apetina Snack z oliwkami i czosnkiem - 2 opakowania (200g)
·         garść czarnych oliwek
·         Arla Apetina serek kremowy  naturalny  125 g
·         listki świeżej bazylii
Łączymy ze sobą 1,5 opakowania Arla Apetina  Snack z oliwkami i czosnkiem z lekko posiekanymi czarnymi oliwkami. Dodajemy serek kremowy naturalny  i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Rurki wypełniamy szczelnie farszem . Układamy na półmisku udekorowanym listkami bazylii. Pozostałość serka Arla Apetina Snack - a więc resztę  kostek  fety, zielone oliwki i czosnek natykamy na wykałaczki i układamy między rurkami . Smacznego!








30 minut z Apetiną

2 komentarze:

  1. Mmm, jakie pyszności. W dodatku to serkowe nadzienie kusi. Z daleka można by stwierdzić, że te rurki są na słodko, a tu taka miła niespodzianka :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie i polecam przepis :)

      Usuń