niedziela, 5 lipca 2015

Agrestowy tort z kaszy jaglanej o smaku cappuccino i chałwy



Zapraszam na pyszne ciacho przygotowane na bazie kaszy jaglanej. Ciasto zwieńczyłam sezonowym przyjemnie kwaskowatym agrestem. Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroiłam  na 3 części i przełożyłam rozpływającymi się w ustach, aczkolwiek banalnymi do zrobienia, masami- chałwową i cappuccino.Smaki idealnie się komponują. Ciasto z kaszy jaglanej jest orzeźwiające i sycące. Wilgotne, w smaku lekko budyniowe.  Wypróbujcie przepis, a sami się przekonacie. Polecam :) . 

A na temat kaszy jaglanej piszę nieco więcej w artykule Po kaszy nie będzie już nic cz. I - kasza jaglana.   Zapraszam do lektury.

Agrestowy tort z kaszy jaglanej o smaku cappuccino i chałwy





Składniki( tortownica o średnicy 26-28 cm)

·         400 g kaszy jaglanej
·          1 l mleka
·          6 łyżek miękkiego masła
·          200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
·          2 jajka
·          6 łyżek mąki pszennej
·          skórka z cytryny
·          1,5 szklanki cukru
·          szczypta soli
ok. 500 g agrestu  na wierzch


Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy masło, cukier, szczyptę soli, jajka, śmietankę, mąkę,  ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy  wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na  wierzchu układamy połówki  agrestu. Pieczemy ok. 85  minut, temp. 180 stopni (jeśli Wasz piekarnik mocne przypieka z góry należy obserwować ciasto i gdy owoce zaczną zbytnio się przypiekać,  przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia).  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto, żeby wystygło w piekarniku.

Placek studzimy. Wystudzony przekrawamy na 3 równe części.

Masa:
·         250 g serka mascarpone
·         500 g twarogu typu włoskiego  trzykrotnie zblendowanego
·         100 g chałwy waniliowej
·         3 łyżki cappuccino
·         6 łyżek cukru pudru

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i twarogiem.. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy rozkruszoną chałwę, do drugiej cappuccino i ponownie dokładnie blendujemy obie masy. Placki przekładamy kremami- placek- masa cappuccino- placek- masa chałwowa- placek z owocami.  Ciasto podajemy schłodzone,  posypane cukrem pudrem Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Mm ciekawy pomysł, a wygląda świetnie :) Muszę też w końcu zakombinować coś z kaszą jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda. Jestem ciekawa smaku tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypominają się letnie dni, wygląda super kremowo i orzeźwiająco, a to rzadkie połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń