Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 18 lipca 2015

Drożdżowe bułeczki z patelni



 Dziś coś dla miłośników ciasta drożdżowego- puszyste delikatne bułeczki pieczone nie w piekarniku a na patelni. Banalne w przygotowaniu, niezwykle apetyczne, idealne na leniwe weekendowe śniadanie czy na podwieczorek. Tym razem w wersji na słodko, ale ciasto doskonale sprawdza się również w wersji wytrawnej, jedynie posolone. Wówczas bułeczki mogą stanowić bazę pysznej kanapki. To taka moja wersja angielski crumpets.

Drożdżowe bułeczki z patelni



·        2,5 szklanki mąki pszennej
·         2 i 1/4  szklanki mleka ryżowego/ lub jeśli nie macie zwykłego mleka
·         14 g suchych drożdży
·         1/3 łyżeczki soli
·         płaska  łyżeczka proszku do pieczenia + ok. 2 łyżek wody
·         3/4 szklanki cukru
·         opcjonalnie - maliny lub inne ulubione owoce
·         odrobina masła klarowanego do smażenia- ok. 2 łyżek
Miodowe masełko:
·         100 g miękkiego masła
·         1,5 łyżki miodu


W oddzielnej misce łączymy składniki suche (oprócz proszku do pieczenia). Mleko lekko podgrzewamy- musi być ciepłe, ale nie za gorące. Następnie stopniowo przelewamy je  do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż powstanie nam gładkie ciasto.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w 2 łyżkach wody proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni z odrobiną rozgrzanego masła układamy ringi, w które wykładamy porcje ciasta- mniej więcej do połowy ringu. Bułeczki smażymy z obu stron na rumiano- ok. 5 minut z każdej strony.Po tym czasie wyciągamy bułeczki z ringów i smażymy kolejne.

Do ciasta możemy również dodać maliny i usmażyć bułeczki malinowe. 

Podajemy z masełkiem miodowym lub innymi ulubionymi dodatkami. 

 Masełko- masło ucieramy z miodem i rozpuszczamy nas gorącą kąpielą wodną aż do uzyskania płynnej konsystencji.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz