Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 21 lipca 2015

Grillowane papryki faszerowane płatkami jęczmiennymi i jarmużem



 Pyszne danie z grilla dla wegetarian, ale również sprawdzi się jako zdrowy dodatek do grillowanego mięsa. Zdrowe i pożywne papryki wypełnione pysznym farszem na bazie płatków jęczmiennych i jarmużu. Pycha :) .

A więcej na temat papryki w artykule "Słodko-ostra natura papryki". Zapraszam do lektury. 

 Grillowane papryki faszerowane płatkami jęczmiennymi i jarmużem

 Składniki:
·         4 białe papryki
·         szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
·         1,5 szklanki wody
·         sól
·         pieprz
·         ząbek czosnku
·         pęczek koperku
·         200 g jarmużu
·         2 ogórki małosolne
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu
·         olej rzepakowy do smażenia

      Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i smażymy aż straci swoją surowość.
W garnku zagotowujemy wodę. Dosypujemy płatki jęczmienne i gotujemy ok. 4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
Z papryk odcinamy kapelusze, wydrążamy środki pozbawiając je gniazd nasiennych. Smarujemy z zewnętrznej strony odrobiną oleju i układamy na tacce do grillowania.
Gotowe płatki łączymy z podsmażonym jarmużem. Dodajemy drobno posiekany koperek i ogórki małosolne.  Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i miodem. Farszem wypełniamy papryki. Grillujemy ok. 45 minut. Smacznego.



2 komentarze: