Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 16 lipca 2015

Rolada bezowa z borówkami

 Zapraszam na pyszny deser- niezwykle elegancką waniliową  roladę bezową z borówkami i miętą. Ciasto najlepiej smakuje ok. 1-2 godziny po przyrządzeniu, ale dodatek żelatyny w masie sprawia, że spokojnie przechowacie ją w lodówce na następny dzień. Polecam- prawdziwa eksplozja smaku.

A w wolnej chwili zapraszam do lektury artykułu poświęconego bezom- jest w nim kilka przydatnych porad i ciekawe pomysły na wykorzystanie bezy w owocowych ciastach :) - link .

 Rolada bezowa z borówkami


Na bezę:
·         5 białek w temp. pokojowej
·         280 g cukru
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·         łyżka ekstraktu waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier wymieszamy z mąką oraz ekstrakt waniliowy. Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 150 stopni.
Kiedy beza przestygnie, przekładamy ją na papier do pieczenia posypany cukrem pudrem- górą do dołu. Zdejmujemy papier na którym się piekła. 

Nadzienie:
400 g borówek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
1 łyżka żelatyny + 5 łyżek gorącej wody
sok z cytryny

Kremówkę ubijamy na puszysto z 1 łyżką cukru pudru.
Mascarpone ucieramy z rozpuszczoną nad kąpielą wodną białą czekoladą i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy partiami ubitą śmietankę. Pod koniec dodajemy sok z cytryny  i lekko przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki, lekko tężejącą rozprowadzamy na bezie. Układamy borówki. Za pomocą papieru zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową roladę dekorujemy borówkami  i listkami mięty. 















1 komentarz: