niedziela, 9 sierpnia 2015

Chleb orkiszowy z ciecierzycą

 Dziś w domowej piekarence serwujemy zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z cieciorką. Z ciasta możemy również przygotować bułeczki- wystarczy oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku tępą stroną noża robimy krzyżyk. Bułeczki pieczemy ok. 10 minut krócej niż chleb- po upieczeniu wystarczy postukać o ich spód- jeśli są dobrze upieczone,  powinny wydawać głuchy odgłos.


Chleb orkiszowy z ciecierzycą

 Składniki:
·         500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         szklanka ciepłego mleka ryżowego
·         35 g świeżych drożdży
·         240 g ciecierzycy z puszki - waga po odsączeniu z zalewy
·         2 łyżki masła klarowanego
·         łyżka cukru
·         łyżeczka soli

Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
220 g ciecierzycy blendujemy na gładką masę. W misce łączymy mąkę, zblendowaną ciecierzycę, rozpuszczone  masło, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłonią do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne, pod koniec dodajemy pozostałą ciecierzycę. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Przekładamy do  keksówki wysmarowanej  masłem i wysypanej mąką. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Wyjmujemy z keksówek i studzimy na kratce. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz