Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 2 września 2015

Bazyliowy omlet z cukinią i pieczarkami na serku wiejskim



 Omlet to fajna propozycja na szybkie śniadanie. Podczas przygotowania możemy dobierać dowolne ulubione dodatki. Dziś proponuję cukinię i pieczarki. Kremowej konsystencji nada potrawie zmiksowany twarożek wiejski. Szybkie, sycące, zdrowe i tanie danie- co Wy na to?A co ważne wzbogacone o produkty nabiałowe. Jak wiecie mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka i witaminy D. Nie może zabraknąć ich w diecie Waszej i waszych dzieci :) .

Edytowany 24.09.2015. - przepis został wyróżniony  I miejscem w konkursie „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”, zorganizowanego w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka”.  Więcej szczegółów pod linkiem.

 Bazyliowy omlet z cukinią i pieczarkami na serku wiejskim 

 MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO

 Składniki (1 duży omlet- 2 porcje)
·     300 g serka wiejskiego 3% tłuszczu (ziarnistego) 
·         1 duża pieczarka
 · 1/2 małej zielonej cukinii
·         3 jajka
·         sól
·         pieprz
·         1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
·         1/2 łyżeczki suszonej bazylii
·         1 łyżeczka oleju rzepakowego
·         1 łyżeczka masła
świeża bazylia

Cukinię kroimy w plastry, pieczarki w talarki. Na patelni o średnicy ok. 16- 17cm na dobrze rozgrzanym oleju połączonym z  masłem podsmażamy warzywa. Jaja roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią suszoną i gałką muszkatołową. Serek wiejski blendujemy na gładką masę. Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Na masie jajecznej łyżeczką na całej powierzchni omletu układamy kleksy serka wiejskiego- część serka odkładamy, podamy go z gotowym omletem. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż jaja się zetną. Omlet przekładamy na duży talerz - stroną z serowymi kleksami do dołu. Omlet podajemy posypany świeżymi listkami bazylii i kleksami odłożonego wcześniej serka wiejskiego. Smacznego!























2 komentarze: