Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 30 września 2015

Dyniowe ciasto z jabłkami (z domowym budyniem karmelowym) - najprostsze



 Puree z dyni to bardzo fajny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast- sprawdzi się w ciastach ucieranych, drożdżowych czy też masach do deserów. Dziś proponuję Wam najprostsze ciasto ucierane z dodatkiem puree z dyni Hokkaido. Z dynią wspaniale łączą się jabłka. W wersji na szybko placek możemy podać czysty, bez masy budyniowej. Jeśli chcemy go jednak trochę podrasować, możemy przełożyć go masą na bazie domowego budyniu karmelowego. Decyzja należy do Was ;) .


Dyniowe ciasto z jabłkami (z domowym budyniem karmelowym) - najprostsze 

  Składniki:
3  szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido (dynię porcjujemy ze skórką, skrapiamy olejem, lekko solimy i pieczemy do miękkości ok. 30 minut, temp. 200 stopni, następnie dokładnie blendujemy)
1,5 szklanki cukru
 200 g  miękkiego masła
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z 1 cytryny
cynamon
3 jabłka pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki brązowego cukru

Budyń karmelowy:
·         2 szklanki mleka
·         2 żółtka
·         2 łyżki mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki cukru brązowego
·         500 g kajmaku

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy puree z dyni, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy, 2 szczypty cynamonu i skórkę otartą z cytryny. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (35x 24 cm). Na wierzchu rozkładamy jabłka pokrojone w kostkę. Całość posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Pieczemy ok. 60-70 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Możemy podać je już w takiej postaci, lub przełożyć kremem budyniowym karmelowym.
Budyń karmelowy- w rondelku o grubym dnie podgrzewamy cukier tak, by powstał nam złotobrązowy karmel- nie mieszamy, jedynie potrząsamy rondelkiem. Dolewamy 1,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy  i całość zagotowujemy. Do gotującego się karmelowego mleka dodajemy rozrobione w pozostałym zimnym mleku mąki i żółtka. Całość cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Budyń studzimy. Przestudzony ucieramy dodając po łyżce masy kajmakowej. Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, na wilgotne i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda. Ten karmel sprawia, że na sam widok tego ciasta robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie zdecydowanie z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń karmelowy....ciasto dyniowe.... i po jesiennej depresji!

    OdpowiedzUsuń