Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 3 września 2015

Mleczno-jogurtowa zapiekanka śniadaniowa z twarogiem i z mlecznym rozgrzewającym napojem "Śniadaniowa pomarańcza"



 Dziś chcę się z Wami podzielić pomysłem na najpyszniejsze śniadanie pod słońcem- daję Wam gwarancję, że nikt- nawet największy niejadek- nie będzie w stanie mu się oprzeć.  Ważne, aby dzieci przed pójściem do szkoły zjadły coś zdrowego, pożywnego ale i ciepłego- poranki są coraz chłodniejsze, a takie gorące śniadanie na pewno każdego rozgrzeje, pobudzi i doda energii na dzień pełen wyzwań, które czekają w szkole (czy też w pracy ;) - zapiekanką tą nie wzgardzą również dorośli ;) ). Śniadanie składa się z dwóch elementów- sycącej zapiekanki i pysznego gorącego napoju o nieco (celowo) mylącej  nazwie - Śniadaniowa pomarańcza. Piszę mylącej, ponieważ zapewne pierwszym Waszym skojarzeniem jest owoc pomarańczy, ale w napoju nie ma ich ani odrobiny. Jest za to pięknie pomarańczowa marchewka i dynia Hokkaido. No i oczywiście to co najważniejsze- mleko. Mleko, jogurt i twaróg- to główne filary dzisiejszego śniadania. I nie bez powodu-  mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają duże ilości wapnia (odpowiedzialnego za zdrowe kości i zęby), wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, A i D. Zawarty w mleku cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, a witamina B12 wzmacnia odporność organizmu. W przetworach mlecznych znajdziemy również wiele innych składników mineralnych - jak chociażby magnez czy potas. 
Aby śniadanie było zbilansowane, wzbogaciłam je również o inne składniki prozdrowotne- dziś nie ma nic przypadkowego ;) .
 I tak:
-płatki orkiszowe pełnoziarniste - wzmacniają organizm, zawierają więcej białka i błonnika niż większość odmian pszenicy;
- płatki owsiane pełnoziarniste- obniżają cholesterol, usprawniają proces trawienia, dostarczają magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego;
-nerkowce- wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, to skarbnica potasu, magnezu i witaminy K, zawarta w nich niacyna koi nerwy, dodaje energii, poprawia koncentrację i pamięć;
- daktyle-  bogate w błonnik, liczne witaminy- zwłaszcza witaminę B3, związki mineralne- szczególnie potas oraz przeciwutleniacze;
- sezam- bogate źródło wapnia, magnezu, obniża poziom stresu, pomaga utrzymać równowagę psychiczną, koi nerwy, dostarcza wiele witamin- z grupy B, A i E, bogaty w przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe;
cukier trzcinowy - ma właściwości kojące i bakteriobójcze, posiada magnez i żelazo, zawiera mniej kalorii niż cukier buraczany;
- miód- ma działanie bakteriobójcze, koi nerwy, wzmacnia serce, pobudza do pracy mózg, zapobiega przeziębieniom;
- jajko- to białko w najczystszej postaci, sprzyja odchudzaniu, źródło wielu składników odżywczych, m.in. witaminy A, E, D i K, witaminy z grupy B, to również źródło składników mineralnych - fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, selenu czy jodu;
- cynamon, przyprawy korzenne- właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przyspieszają przemianę materii, poprawiają procesy trawienia, regulują pracę nerek;
- borówki amerykańskie- owoc XXI wieku - źródło antocyjanów i fenoli, działają przeciwnowotworowo, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie;
- marchewka- wspomaga zwalczać zaburzenia trawienne u dzieci, ma właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, działa rozkurczowo, to doskonałe źródło witamin i soli mineralnych, zwiększa odporność i pomaga zachować piękną i zdrową skórę;
- dynia- bogata w liczne witaminy, miko- i makroelementy, zasadotwórcza- wspomaga kuracje odkwaszające organizm, wzmacnia odporność układu oddechowego, doskonała dla dzieci- można podawać ją już od 8 miesiąca życia, niskokaloryczna.

To tyle argumentów prozdrowotnych przemawiających na korzyść dzisiejszej propozycji śniadaniowej. Jestem jednak pewna, że smak i zapach, który wypełni od rana Wasz dom,  przemówią same za siebie. No i oczywiście zadowolenie waszych pociech, które z uśmiechem na ustach spałaszują całą porcję i poproszą o dokładkę ;) . To co przekonałam Was? Robimy? Zapraszam :D .

 Mleczno-jogurtowa zapiekanka śniadaniowa z twarogiem i z mlecznym rozgrzewającym napojem "Śniadaniowa pomarańcza" 

 mleczne śniadanie  na rozpoczęcie roku szkolnego

  Owsiano-orkiszowa zapiekanka mleczno-jogurtowa z twarogiem:
Czas przygotowania max. 5 minut,  pieczenie - 30 minut
3/4 szklanki płatków orkiszowych pełnoziarnistych
3/4 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
80 g orzechów nerkowca- lekko siekamy
2 garście daktyli suszonych -drobno siekamy
łyżka czarnego sezamu
łyżka jasnego sezamu
2 łyżki  cukru trzcinowego
1-2 łyżki miodu
1 jajko
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 szklanki mleka
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g twarogu + 1 łyżka miodu + 2 garście borówek

Piekarnik nastawiamy na temp. 220 stopni. Łączymy ze sobą płatki orkiszowe i owsiane, nerkowce, daktyle,  sezam jasny i czarny, 1 łyżkę brązowego cukru, szczyptę soli i cynamon. Dokładnie mieszamy. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z jogurtem, miodem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy i pieczemy ok. 20 minut.
Przez ten czas przygotujemy koktajl mleczny i borówkowy twaróg.
Twaróg blendujemy z borówkami i miodem na gładką masę.
Po 20 minutach wierzch zapiekanki posypujemy 1 łyżką brązowego cukru, układamy kleksy serka jagodowego  i ponownie zapiekamy ok. 10 minut.  Zapiekankę podajemy gorącą, choć i zimna jest smakowita. Możemy przygotować ją wieczorem, a rano, jeśli zależy nam na ciepłym posiłku,  jedynie odgrzać.

Mleczny napój "Śniadaniowa pomarańcza":

 
·        2 szklanki mleka
·        1 średnia  marchewka
·        kawałek dyni hokkaido
·        łyżka miodu
·        pół łyżeczki przyprawy korzennej
·        szczypta cynamonu
·        na wierzchu - łyżka przygotowanego serka jagodowego

Mleko zagotowujemy z pokrojoną w drobną kostkę marchewką i dynią. Kiedy warzywa będą miękkie- co dzieje się szybko, jeśli pokroimy je drobno, dodajemy miód i przyprawy i całość dokładnie blendujemy. Napój przelewamy do szklanki, dekorujemy kleksem serka. Podajemy od razu- gorący i aromatyczny, z ciepłą zapiekanką. Pyszne, zbilansowane, zdrowe i energetyczne śniadanie gotowe. Daję gwarancję, że żadne dziecko się mu nie oprze- i nie tylko dziecko, dorośli też zjedzą z apetytem. Nawet niejadek spałaszuje całą porcję i poprosi o dokładkę- koniecznie przetestujcie :) . 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz