Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 10 września 2015

Roladki schabowe marynowane w mleku ryżowym i cytrynie z kapuściano-pieczarkowym farszem


 Dziś proponuję Wam pyszne roladki schabowe. Mięso, dzięki marynacie, jest bardzo soczyste. Nafaszerowane kiszoną kapustą, pieczarkami, marchewką i pietruszką stanowi fajną alternatywę dla klasycznych zrazów. Polecam!

 Roladki schabowe marynowane w mleku ryżowym i cytrynie z kapuściano-pieczarkowym farszem

 Farsz:
·         1 kg  pieczarek
·         1 duża cebula
·         350 g kiszonej kapusty
·         natka pietruszki
·         2 marchewki
·         sól
·         pieprz
·         olej
Schab (ok. 15 dużych roladek):
·         ok. 1,5 kg schabu
·         sól
·         pieprz
·         sok z 1 dużej cytryny
·         pół szklanki mleka ryżowego
·         olej do smażenia
·         woda
·         cebula
·         świeże igiełki rozmarynu

Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Układamy w zamykanym pojemniku. Mleko ryżowe łączymy z sokiem z cytryny. Mieszanką zalewamy mięso, zamykamy i chowamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi.
Farsz- pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie czynimy z marchewką. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy.
Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju smażymy cebulę z kapustą. Kiedy się podsmażą dodajemy pieczarki i marchewkę. Smażymy aż z warzyw odparuje nadmiar płynów i ładnie się podsmażą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Każdy rozbity kawałek schabu  faszerujemy nadzieniem.  Zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy z każdej strony i układamy w garnku o szerokim dnie. Zalewamy wodą, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i dusimy pod przykryciem do miękkości, dodając pod koniec igiełki rozmarynu.  Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz