piątek, 30 października 2015

Drożdżowe bułeczki z serem i zagęszczonym mlekiem słodzonym - pajęczyny



 Pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z nieco nietypowym dodatkiem zagęszczonego mleka słodzonego długo zachowuje swoją świeżość. Fajnie łączy się z serowym nadzieniem i śliwkowym akcentem powideł. Dekorację możecie wykonać dowolną. Dziś nieco Halloweenowa ;) .
 

 Drożdżowe bułeczki z serem i zagęszczonym mlekiem słodzonym - pajęczyny

 Składniki na ok. 21 bułeczek
  • 1 kg  mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru
  • 100 g  drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 łyżki domowego  cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g roztopionego letniego masła
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z cytryny

Zaczyn- drożdże kruszymy i zasypujemy 3 łyżkami cukru waniliowego. Dodajemy podgrzane letnie mleko i 4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wykładamy pozostałe składniki (muszą być w temp. pokojowej). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto- powinno odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę- musi podwoić swoją objętość.

Nadzienie:
·         500  g serka capri dokładnie zblendowanego
·         jeden budyń waniliowy- proszek
·         5  łyżek mleka skondensowanego słodzonego
·         6 łyżek cukru waniliowego
·         powidła
Lukier:
·         sok z 2 cytryn
·         cukier puder ile zabierze
Polewa:
·         łyżka kakao
·         4 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego
·          
Serke blendujemy na gładką masę z cukrem, proszkiem budyniowym i mlekiem.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulki. Każdą spłaszczamy, faszerujemy łyżką sera i łyżeczką powideł, ciasto zwijamy wokół nadzienia tworząc kulkę. Każdą kulkę układamy na oprószonym mąką blacie. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Drożdżówki pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni termoobieg.  Lekko przestudzone dekorujemy lukrem i czekoladową polewą (aby ją przygotować mleko zagęszczone słodzone ucieramy z dobrym kakao do uzyskania dość gęstej konsystencji) . Smacznego!





3 komentarze: