czwartek, 1 października 2015

Drożdżowe ciasto na serku wiejskim i soku przecierowym



 Drożdżówka na serku wiejskim, bananie i przecierowym soku wychodzi bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam piec ją w mniejszych blaszkach, gdyż w przypadku dużej blachy może być problem z upieczeniem środka. Kruszonka z dodatkiem kakao to fajny akcent i kolorystyczny i smakowy. Polecam!

 Drożdżowe ciasto na serku wiejskim i soku przecierowym

 Składniki na ciasto (2 blaszki 24 x 24 cm) :

·    1 kg  mąki pszennej - w tym 1 łyżka na zaczyn

·       1 szklanka soku przecierowego marchewka, jabłko, pomarańcza

·       500 g serka wiejskiego+ banan
 
·       1,5 szklanki cukru waniliowego

·       200 g roztopionego letniego masła

·       2 jajka

·       2 żółtka

·      84 g drożdży

·       Skórka otarta z pomarańczy

·      szczypta soli

Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym sokiem, dodajemy 1 łyżkę mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

Jajka i żółtka  ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, mąkę, zblendowany na gładką masę serek wiejski z bananem, szczyptę soli, masło,  skórkę z pomarańczy  i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do 2 blaszek 24 x 24 cm wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Kruszonka:
·        1/2 szklanka mąki
·        1/2 szklanka cukru
·        50 g mała
·        szczypta soli
·        1 łyżka kakao

Łączymy mąkę, cukier, sól i kakao. Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami tworząc kruszonką. Wykładamy ją na cieście. Placki pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

2 komentarze: