Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 12 października 2015

Kokosowo- ananasowe ciasto z fasoli (bez mąki)



Fasola pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. To podstawa kuchni Meksykańskiej, gdzie ponad 20 gatunków tego warzywa spożywa się w formie przeróżnych past, którymi faszeruje się tortille czy tamales. W kuchni meksykańskiej równie często sięgają po egzotyczne dla nas owoce- takie jak chociażby zastosowane dziś przeze mnie ananasy i kokos. Meksyk to również aromat dobrego kakao i czekolady. Swoją dzisiejszą kulinarną wędrówką chciałabym połączyć to, co nawiązuje do kuchni meksykańskiej z tym, co równie głęboko zakorzenione jest w polskiej tradycji. I tak też powstało klasyczne połączenie ananasa i kokosa w nieco nietypowej formie- zamknięte w fasolowym cieście. Pyszny placek pięknie prezentuje się na każdym- nawet świątecznym stole. Prosty domowy krem kokosowy i kakaowa polewa stanowią wisienkę na torcie. Fasola i kokos, stanowiące bazę ciasta, idealnie współgrają z delikatnym olejem z pestek winogron. Jeśli chodzi o polewę, smak kakao i mleczka kokosowego podkręciłam dodatkiem oleju sezamowego wywodzącego się - a jakże- z Meksyku ;) - jest on bardzo intensywny  i już jego nieduży dodatek  wystarczy, by zmienić charakter potrawy. Co ważne jego użycie daje nam gwarancję, że polewa czekoladowa pozostanie lśniąca i nie zmatowieje.

Pewnie takiego ciasta w Meksyku nie spotkacie, ale mam nadzieję, że zasmakowałoby ono niejednemu rodowitemu Meksykaninowi. Co ważne jest nie tylko pyszne, ale  i zdrowe- bez białego cukru i bezglutenowe!


 Kokosowo- ananasowe ciasto z fasoli (bez mąki)

 Składniki na ciasto (keksówka 11x 33 cm)
·         300 g fasoli piękny Jaś
·         200 g wiórków kokosowych
·         4 jajka
·         1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·         4 łyżki oleju z pestek winogorn Oleofarm dostępny tutaj
·         szklanka ksylitolu
·         4 łyżki mleczka kokosowego
·         5 plastrów ananasa

Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy do miękkości i miksujemy z mleczkiem kokosowym i olejem na gładką masę. Dodajemy jajka, proszek, wiórki kokosowe oraz ksylitol i całość ponownie dokładnie blendujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki i pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Z ciasta możemy upiec również babeczki- pieczemy je nieco krócej ok. 35 minut. 

Masło kokosowe:
·         200 g  wiórków kokosowych
·         4 łyżki ksylitolu
·         5 łyżek mleczka kokosowego

Wiórki kokosowe blendujemy z ksylitolem do momentu aż powstanie krem- wiórki pod wpływem obróbki mechanicznej zaczną puszczać soki, w trakcie belndowania warto zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Uważajcie, żeby w trakcie blendowania nie przepalić maszyny ;) . Pod koniec, kiedy masa będzie miała już konsystencję masła, dodajemy mleczko kokosowe. Gotową masą przekładamy wystudzone i przekrojone na połowę ciasto.

Polewa:
·        1 czubata  łyżka dobrego kakao
·         1 łyżka oleju sezamowego Oleofarm - ma bardzo intensywny smak i idealnie współgra z kokosem dostępny tutaj
·         1 łyżka miodu malinowego
·         ok. 3  łyżki mleczka kokosowego

Kakao ucieramy z miodem, olejem i mleczkiem kokosowym do uzyskania gładkiego, lśniącego i dość gęstego sosu. Polewą dekorujmy wierzch placka.
Smacznego!



Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dla miłośników kokosu to ciacho jest wprost idealne ;) .

      Usuń
  2. Naprawdę jest pyszne, kokosowe, ale nie mdłe, tylko orzeźwiający krem , idealne proporcje słodyczy, kremowego smaku kokosa..no i fasola, wogóle nei cuzć a nadaje wyborną konsystencję. Bardzo dziękuję za to ciacho! jestem wielką fanką twoich zdrowych wypieków siostra, ale to i to ciacho z kapusty to naprawdę rewelacje, i tu widze nie dużo składników, więc może powtórze :P bo nadal o nim myśle jak piję poranną inke :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Ty i Artur jesteście dla mnie doskonałym motywatorem do wypiekania zdrowych słodkości ;) .

      Usuń