wtorek, 6 października 2015

Kuskus z leśnymi grzybami z polskim pesto

Dziś coś równie sezonowego jak dynia. Tym razem będą to leśne grzyby. W towarzystwie kaszy kuskus i dużej ilość mega zdrowej natki pietruszki stanowią bazę szybkiego, zdrowego i pożywnego posiłku. Dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, możecie dorzucić do tak przygotowanej kaszy jakiś mięsny dodatek. Ja osobiście taki kuskus uwielbiam jeść jako samodzielne danie. :)
 

 Kuskus z leśnymi grzybami z polskim pesto

 Składniki:
·         300 g leśnych grzybów- mieszanka maślaków, zajączków i  podgrzybków
·         1,5 szklanki kaszy kuskus razowej
·         2 szklanki gorącej wody
·         3 cebulki dymki
·         2 pęczki natki pietruszki
·         ząbek czosnku
·         łyżka octu balsamicznego
·         1/2 łyżeczki miodu malinowego
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy
·         łyżka masła
·         2 garście pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
·         50 g oscypka
Oczyszczone grzyby kroimy w niedużą kostkę. Smażymy je razem z pokrojonymi w drobną kostkę cebulkami do miękkości na łyżce masła z odrobiną oleju.
Kuskus zalewamy wodą i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie płyn, dodajemy usmażone grzyby.
Natkę pietruszki, ziarna słonecznika i ząbek czosnku blendujemy na gładką masę dolewając stopniowo olej rzepakowy - oleju dodajemy tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy octem balsamicznym , miodem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty oscypek i ponownie krótko blendujemy. Sosem zalewamy kaszę z grzybami i całość dokładnie mieszamy.  Smacznego!

1 komentarz:

  1. Artur będzie jadł - tylko zastosuję pieczarki :) dla Dzieci bezpieczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń