Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 23 października 2015

Makaron gryczany z modrym pesto i awokado



 Wczoraj podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne pesto, którego bazą jest nasza dobra polska kapusta czerwona. Dziś pomysł na jego wykorzystanie. Zdrowy makaron gryczany z dodatkiem tego sosu i awokado. Proste i jednocześnie eleganckie danie. Przygotujecie je błyskawicznie, więc idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad po pracy, jak też na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi. Do dzieła!

 Makaron gryczany z modrym pesto i awokado

 Składniki:
·         300 g makaronu gryczanego nitki
·         kilka łyżek modrego pesto - przepis tutaj
·         100 g sera żółtego
·         kilka suszonych pomidorów z oleju
·         1 awokado
·         garść pistacji
·         sól
·         pieprz
·         olej z pestek dyni
Makaron gryczany gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną wody spod gotowania. Dodajemy kilka łyżek pesto z modrej kapusty, starty na tarce o dużych oczkach ser, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory  oraz pokrojone w drobną kostkę awokado. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane pistacje, skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Smacznego! 






2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Makaron soba to mój ulubiony, a takiego modrego pesto jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń