czwartek, 22 października 2015

Pesto zielone, czerwone- nie, modre! - genialne pesto z modrej kapusty



 Dziś kolejna wariacja na temat pesto i modrej kapusty, za którą wprost przepadam. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania- sos jest genialny i idealnie trafia w moje smaki. Jeśli macie podobne, będziecie nim zachwyceni. Zdrowe, polskie pesto z nutą egzotyki. Do pesta wybrałam pistacje, które moim zdaniem lepiej pasują niż inne orzechy- ale jeśli macie akurat pod ręką orzechy włoskie czy laskowe, możecie oczywiście je zastosować. Koniecznie przetestujcie ten błyskawiczny przepis.

 Pesto zielone, czerwone- nie, modre! - genialne pesto z modrej kapusty

 Składniki:
·         1/4 główki modrej kapusty
·         2-3 garście obranych pistacji
·         1 ząbek czosnku
·         2-3 łyżki octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu
·         olej rzepakowy ile zabierze
·         pieprz do smaku
·         sól do smaku
·         ok. 5 suszonych pomidorów z oleju

Kapustę szatkujemy i przekładamy do malaksera. Dodajemy czosnek oraz pomidory i całość dokładnie belndujemy. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i octem balsamiczny. Dodajemy pistacje.  Ponownie całość blendujemy. Cały czas blendując stopniowo dolewamy olej rzepakowy- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto.  Pyszne i zdrowe pesto gotowe. Idealne do makaronów, kanapek czy warzyw. Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz