czwartek, 12 listopada 2015

Brukselki pieczone w chrupiącej miodowo-balsamicznej panierce



 Brukselki to niezmiernie zdrowe warzywo, które od dziecka należało do moich ulubionych.  To właśnie te małe kapustki z uporem wyławiałam ukradkiem z zupy, którą gotowała mama czy babcia. Miłość do brukselek pozostała mi do dziś. Pieczone kapustki w chrupiącej panierce na bazie pistacji, płatków owsianych, miodu i octu balsamicznego podbiły moje serce. Wypróbujcie ten przepis- być może przekonacie nim do jedzenia tego warzywa swoje pociechy, które za nimi nie przepadają. Panierka jest wyjątkowo apetyczna i może stanowić "przynętę" dla dzieciaków ;) .

 Brukselki pieczone w chrupiącej miodowo-balsamicznej panierce

 Składniki:
·         1 kg brukselek
·         2 łyżki cukru
Marynata:
·         1 łyżka miodu- u mnie malinowy
·         łyżeczka soli
·         pół łyżeczki pieprzu
·         3 łyżki octu balsamicznego
·         6-7  łyżek oleju rzepakowego
Ponadto:
·         pół szklanki płatków owsianych
·         2 garście posiekanych pistacji
·         skórka z cytryny

Brukselki nacinamy od strony głąbu na krzyż. 2 łyżki cukru zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy, żeby się rozpuścił. Dolewamy zimną wodę i zalewamy nią przygotowane brukselki. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie przepłukujemy zimną wodą na sicie i odstawiamy do odsączenia.  Następnie odcinamy zdrewniałe części brukselek i pozbawiamy je ewentualnych brzydkich zewnętrznych liści.
Marynata- miód rozrabiamy z octem balsamicznym, dodajemy sól i pieprze i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy olej. Tak przygotowaną marynatą zalewamy brukselki i dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki suche- płatki owsiane, posiekane pistacje i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 200-220 stopni. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę i jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Ten przepis bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń