Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 16 listopada 2015

Domowy budyń kawowy

Jeśli decydujemy się podać dorosłym tak prosty, klasyczny i domowy deser jak budyń, to musi być on doskonale doprawiony i dopracowany w każdym szczególe. Budyń zazwyczaj kojarzy się nam z podwieczorkiem dla najmłodszych. Ale budyń jest także przysmakiem wielu dorosłych i przywołuje bardzo miłe wspomnienia z dzieciństwa. Jak się okazuje w wersji kawowej może stanowić znakomite zwieńczenie eleganckiego obiadu czy kolacji. Wyjątkowego charakteru nadamy naszemu deserowi podkręcając smak dobrego espresso gorzką czekoladą z nutą marcepanu oraz domowymi powidłami. Na zdjęciach widzicie wersję budyniu kawowego bez dodatku powideł (idealnie gładki krem), jak też z jego dodatkiem (wyraźnie widoczne drobne punkciki śliwek). Moim faworytem jest zdecydowanie ta druga wersja. Ten niewielki dodatek powideł przenosi deser na zupełnie inny poziom. Do tego chrupiące tortille posypane cukrem pudrem i doskonała słodkość gotowa w kilka chwil. Polecam!

Domowy budyń kawowy

 ·         140 ml espresso
·         360 ml mleka
·         łyżka masła
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         4 łyżki cukru waniliowego
·         3 kostki gorzkiej czekolady- idealna będzie z dodatkiem marcepanu
·         czubata łyżka domowych powideł śliwkowych
·         2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
·         placek tortilli pszennej
·         odrobina roztopionego masła
·         cukier puder

W połowie szklanki zimnego mleka rozprowadzamy mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z espresso, czekoladą, powidłami, masłem i cukrem. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozrobioną mąkę i gotujemy na małym ogniu aż powstanie gładki budyń. Przelewamy go do 2 miseczek. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i listkami mięty.  Podajemy ze słodkimi chrupkami. Tortille porcjujemy na mniejsze kawałki. Każdy smarujemy z obu stron roztopionym masełkiem i smażymy na suchej patelni z obu stron aż powstaną nam chrupiące tortille. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gorącym budyniem.  Smacznego!

 



7 komentarzy:

  1. WYGLĄDA OBŁEDNIE, POPROSIŁBYM WERSJĘ BUDYNIU DLA ALERGIKÓW :p :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniżej udzieliłam kilka wskazówek :) . A przykładowy przepis możesz znaleźć w przepisie na to ciasto http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/krajanka-jabkowo-budyniowa-pyszna-i.html :) Polecam!

      Usuń
  2. Wygląda super a najprostszy przepis dla alergików na budyń? bez nabiału i cukru? Da się? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że się da :) . Zwykłe mleko proponuję zastąpić mlekiem roślinnym- ryżowym czy owsianym. Idealne będzie ryżowe z dodatkiem migdałów- ma ciekawy smak. Możemy też zastąpić mleczkiem kokosowym. Zamiast cukru możemy zastosować ksylitol czy dobrej jakości ulubiony miód do smaku. :)

      Usuń
  3. Wzniosłaś budyń na zupełnie nowy poziom :)

    OdpowiedzUsuń