czwartek, 5 listopada 2015

Orzechowe drożdżówki z makiem


 Drożdżówki przygotowane na wyjątkowym cieście - bo orzechowym, z bogactwem bakalii i aromatycznej skórki pomarańczowej z powodzeniem mogą zastąpić niejeden makowiec. Pięknie zaprezentują się również na świątecznym stole. Co ważne, bułeczki długo zachowują swoją świeżość. Przygotowanie masy makowej przebiegnie dużo szybciej i sprawniej, jeśli sięgniemy po zmielony mak.To doskonała opcja dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za gotowymi masami makowymi i wolą sami skomponować smaki swojego makowego nadzienia. Do dzieła ;) .


 Orzechowe drożdżówki z makiem 

 Składniki ma ok. 25 dużych bułeczek:
·        2 szklanki mleka
·        70 g świeżych drożdży
·        szklanka cukru
·        1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
·        200 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
·        3 duże/ lub 5 małych jajek + 1 jajko do posmarowania ciasta
·        100 g zmielonych orzechów włoskich
·        100 g zmielonych nerkowców


Uprażone orzechy- włoskie i nerkowce blendujemy. Z miksu orzechów odkładamy 2 czubate łyżki do farszu.
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, zmielone orzechy  i jajka  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą postępujemy taka samo - przekładamy na blat posypany mąką. Ponownie lekko zarabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy go dość cienko połową masy makowej   i zawijamy  jak na roladę wzdłuż dłuższego boku. Z rolady wycinamy bułeczki:
1. możemy wycinać kawałki w kształcie litery V, gdzie krótszy bok będzie miał ok. 2cm, a szerszy ok. 5 cm. Następnie bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szerszym bokiem do dołu. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki dociskamy krótszy bok, który znajduje się teraz na górze. W ten sposób boki drożdżówek uniosą się ładnie do góry.
2. Roladę możemy poporcjować na 2-3 cm kawałki, każdy lekko wyciągamy i zawijamy dookoła własnej osi, następnie układamy na blasze.


Bułeczki pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie drożdzówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w  temp. 180 stopni ok. 20- 25 minut. Lekko ciepłe dekorujemy lukrem (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze) oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

Masa makowa:
 
·         400 g zmielonego maku
·         niepełne 2 szklanki mleka
·         łyżka masła
·         3 łyżki miodu malinowego
·         3 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mleka  skondensowanego słodzonego
·         2 łyżki powideł śliwkowych
·         2 czubate łyżki zmielonego miksu orzechów włoskich i nerkowca
·         100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         100 g rodzynków w czekoladzie
Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Dodajemy miód, cukier, mleko skondensowane, powidła i masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Kiedy masę ściągniemy z ognia dodajemy zmielone orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie mieszamy. 

Smacznego!




















































2 komentarze: