poniedziałek, 2 listopada 2015

Pieczone kasztany i czekoladowy krem kasztanowy



Pieczone kasztany to doskonała ciepła przekąska na chłodne jesienne wieczory. Mogą one stanowić również bazę ciekawego kremu czekoladowego, który będzie doskonałą alternatywą dla kremów typu nutella. Domowy, gęsty krem kasztanowo-czekoladowy jest zdecydowanie smaczniejszy od sklepowych kremów kasztanowych. Jeśli próbowaliście tego ostatniego i nie przypadł Wam zbytnio do gustu, nie zniechęcajcie się. Jestem pewna, że ten domowy Wam zasmakuje. Tak było w przypadku moich gości. Polecam!

 Pieczone kasztany i czekoladowy krem kasztanowy 

 
Składniki:
·         400 g kasztanów jadalnych
·         2 łyżki cukru pudru
·         50 g mlecznej czekolady- roztopionej nad kąpielą wodną
·         łyżka miodu malinowego
·         czubata łyżka kakao
·         łyżka oleju z pestek dyni
·         125 g gęstego serka  twarogowego naturalnego
·         łyżka ekstraktu waniliowego

Kasztany myjemy, osuszamy, nacinamy krzyżyki od wypukłej strony kasztanów. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Lekko wystudzone obieramy ze skórki. Miąższ blendujemy na gładki krem razem z czekoladą, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, kakao, olejem z pestek dyni i serkiem. Krem możemy stosować jako słodką przekąskę, do kanapek, jak też do przełożenia ciasteczek.



3 komentarze:

  1. Mmm, taki krem to po prostu marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto wypróbować :) , pracy w sumie nie jest wiele.

    OdpowiedzUsuń