Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 3 listopada 2015

Pulled pork & turkey - czyli szarpane mięso długo pieczone na grzybowo-ziołowym kuskusie

Potrawa, która łączy ze sobą w harmonijną całość tradycje kulinarne z różnych zakątków świata. Szarpane mięso długo pieczone jest niesamowicie delikatne - w wersji dla prawdziwego mężczyzny ;)  będzie to łopatka wieprzowa przygotowana w pomidorowym sosie, zaś dla dzieci mięso nieco delikatniejsze- udziec z indyka w sosie kokosowym. Polecam!

 Pulled pork & turkey - czyli szarpane mięso długo pieczone na grzybowo-ziołowym kuskusie 

 Na kuskus:
·         3 szklanki kaszy kuskus + 3 szklanki gorącej wody
·         1 kg leśnych grzybów lub pieczarek
·         1 marchewka
·         pęczek szczypiorku
·         olej rzepakowy do smażenia
·         sól
·         pieprz
Sos:
·         200 g świeżego szpinaku
·         2 pęczki pietruszki
·         olej rzepakowy ile zabierze - ok. pół szklanki
·         łyżka oleju sezamowego
·         sól
·         pieprz
·         1 łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu malinowego
·         2 garście pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
·         łyżeczka musztardy
·         łyżka mielonej trawy cytrynowej
Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn.
Grzyby  kroimy w paseczki, marchewkę w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Sos- Szpinak i natkę pietruszki  blendujemy na gładki sos z olejem rzepakowym i olejem sezamowym. Dodajemy pestki słonecznika i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem i musztardą - całość dokładnie miksujemy. Do kaszy dodajemy  porcję sosu (ilość według uznania) oraz mieloną trawę cytrynową i dokładnie mieszamy. Kuskus wykładamy na duży talerz. Na wierzchu układamy kawałki "poszarpanej" łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie lub kawałki indyka w sosie kokosowym.  Smacznego!

Mięso- łopatka wieprzowa w pomidorowym sosie:

·         500 g łopatki wieprzowej
·         500 g ketchupu
·          1 łyżeczka soli
·         1/2 łyżeczki pieprzu
·         łyżeczka suszonej bazylii
·         pół łyżeczki  suszonego oregano
·         2 łyżki oleju sezamowego
·         2 łyżki oleju z pestek dyni
·         łyżka miodu
- pęczek szczypiorku do posypania

Łopatkę osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty- ketchup, sól, pieprz, bazylię, oregano, miód oraz oleje- sezamowy i z pestek dyni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3 godziny. Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy je na przygotowanym kuskusie. Polewamy sosem spod pieczenia mięsa, posypujemy świeżym szczypiorkiem.  Smacznego!

W wersji dla dzieci polecam przygotować indyka:

Udziec z indyka w sosie koksowo-dyniowym:

·         udziec z indyka/ w taki sam sposób możemy przygotować łopatkę wieprzową
·         puszka mleczka kokosowego
·         sól
·         pieprz
·         2 łyżki oleju sezamowego
·         2 łyżki oleju z pestek dyni
·         2 łyżki octu ryżowego 
- pęczek szczypiorku do posypania
Indyka osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty- mleczko kokosowe, sól pieprz, oleje- sezamowy i z pestek dyni oraz ocet ryżowy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3 godziny. Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy je na przygotowanym kuskusie..Polewamy sosem spod pieczenia mięsa, posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!



Pulled pork możemy również zaserwować tradycyjnie w bułce hamburgerowej uprzednio podgrzanej w opiekaczu i z dodatkiem ulubionej surówki





















1 komentarz:

  1. Wykorzystałem tą metode pieczenia mięsa, bardzo długo w małej temperaturze, karczek wyszedł super, rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń