niedziela, 29 listopada 2015

Sałatka dyniowa z czekoladową nutą



 Pyszna sałatka łącząca w harmonijną całość jesienne warzywa i owoce. Nuta czekolady i smakowych olejów tworzy niesamowicie smakowity dressing. Jest pysznie!

 Sałatka dyniowa z czekoladową nutą

 Składniki na 2 porcje:
·         kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido
·         4 garście rukoli
·         gorzka czekolada - u mnie Wedel
·         2 garście uprażonych pestek dyni
·         garść pestek słonecznika
·         3 kostki mlecznej czekolady - u mnie Wedel
·         2-3 suszone  i wędzone śliwki
·         1  gruszka
·         3-4 suszone  pomidory
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         3 łyżki oleju z pestek dyni
·         łyżeczka oleju sezamowego
·         1/3 łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki pieprzu
 chleb żytni na zakwasie

Sos- 3 kostki mlecznej czekolady topimy nad kąpielą wodną. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ocet balsamiczny, olej z pestek dyni i sezamowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Rukolę wykładamy na talerz, układamy pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, pokrojoną w cienkie plasterki  gruszkę, pokrojone w paseczki pomidory suszone z oleju i suszone śliwki. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.  Sałatkę  polewamy dressingiem. Na wierzchu sypiemy zesty z zamrożonej gorzkiej czekolady. Podajemy z żytnim pieczywem, który możemy posmarować odrobiną dressingu z sałatki.  Smacznego!

4 komentarze: