Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 28 listopada 2015

Spaghetti z sosem pietruszkowym z mango



 Spaghetti sprawdza się zawsze, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego. Prosty, ale aromatyczny sos urozmaici nasz makaron. Polecam!

 Spaghetti z sosem pietruszkowym z mango

 Składniki:
·         400 g makaronu spaghetti
·         ok. 150 g czarnych oliwek
·         ok. 150 g suszonych pomidorów z oleju
·         50 g łagodnych pikli z mango
·         ząbek czosnku
·         kilka łyżek oleju rzepakowego spod suszonych pomidorów
·         sól
·         pieprz
·         garść uprażonych pestek dyni
·         100 g twardego sera żółtego
·         200 g chudego twarogu
·         duży pęczek natki pietruszki

Makaron gotujemy al dente. W między czasie lekko blendujemy oliwki, pikle z mango,  suszone pomidory, listki pietruszki, czosnek i pestki dyni. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju spod suszonych pomidorów. Przekładamy zmiksowaną masę. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie podsmażamy. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy go z sosem. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody spod gotowania makaronu. Dodajemy kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów. Na sam koniec dodajemy starty żółty ser i pokruszony twaróg. Porcje makaronu przekładamy na duży talerz. Gotową porcję skrapiamy jeszcze delikatnie aromatyzowanym olejem. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz