środa, 11 listopada 2015

Szarlotko-sernik na kruchym cieście - dwa w jednym, ciasto idealne na świąteczny stół



Dwa w jednym- połączenie szarlotki- ulubionego ciasta mojej mamy, z sernikiem- ulubionego ciasta taty. Rozwiązanie doskonałe. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dekorację możemy dopasować do okazji- jesienią niech będą to liście, zimą czy na Święta Bożego Narodzenia- gwiazdki. Prosto i z klasą. Polecam!


 Szarlotko-sernik na kruchym cieście - dwa w jednym [ciasto z jabłkami]

  Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g  zimnego masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki  gęstego jogurtu naturalnego
  • 2łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny                                            
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg szarej renety
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. 2/3 ciasta wylepiamy formę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (średnica ok. 26cm). Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i cynamon i gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Przekładamy na podpieczony spód.

Masa serowa:
·         500 g sera trzykrotnie zmielonego
·         100 g miękkiego masła
·         3 jajka
·         1  szklanka cukru pudru
·         1 łyżka cukru waniliowego
·         łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         łyżeczka mąki pszennej
·          
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na jabłka.
 Pozostałą część ciasta wałkujemy i wykrawamy z niej foremkami do ciasteczek listki- tępą końcówką noża robimy na ciasteczkach wzorki.  Delikatnie układamy na serowej powierzchni. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podajemy schłodzone, choć zdradzę Wam, że u mnie w domu znika jeszcze ciepłe. Smacznego!





Moje wypieki. Wielki powrót

5 komentarzy:

  1. Idealne połączenie, muszę kiedyś spróbować))

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna jesienna dekoracja:) Bardzo pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się piecze, listki wycinała córka, dzięki za jesienną inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie. Mam nadzieję, że ciacho przypadło domownikom do gustu. Pozdrawiam i dołączam pozdrowienia dla córki. :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)