niedziela, 8 listopada 2015

Twarogowe placki z jabłkami


 Pyszne i delikatne placuszki na słodkim serku z aromatycznymi jabłkami to świetny pomysł na leniwe śniadanie. Polecam!

 Twarogowe placki z jabłkami 

 Składniki:
·         250 g twarogu typu włoskiego
·         3-4 łyżki cukru waniliowego
·         skórka otarta z jednej limonki
·         2 jajka
·         2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         4 łyżki mąki pszennej
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         2-3 jabłka
·         olej lub masło klarowane do smażenia

Twaróg rozgniatamy widelcem ze śmietaną, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do sera. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jabłka ze skórką kroimy w niedużą kostkę. Do masy serowej dodajemy mąkę, jabłka i ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. Placuszki smażmy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z miodem malinowym.Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz