niedziela, 15 listopada 2015

Zrazy wołowe w sosie porowym



 Klasyka, która sprawdza się zawsze. Polecam!

 Zrazy wołowe w sosie porowym

 Składniki:
·         1 kg  wołowiny
·         kilka ogórków małosolnych
·         słoik  marynowanej papryki
·         ostra musztarda
·         kilka mini cebulek
·         sól
·         pieprz
·         3 duże  pory
·         szklanka domowego wywaru warzywnego
·         kilka plastrów gotowanego boczku
·         olej rzepakowy do smażenia
·         łyżka octu balsamicznego

Cebulki kroimy w cienkie krążki, solimy i odstawiamy, żeby cebula troszkę zmiękła.
Z wołowiny wykrawamy kawałki mięsa jak na kotlety w poprzek włókien. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy z obu stron, smarujemy musztardą. Na każdym zrazie układamy plaster boczku. Na krótszym boku układamy 2-3 krążki cebulki, kawałek marynowanej papryki i ogórka konserwowego. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Zrazy obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i przekładamy do garnka. Na patelni, na której obsmażaliśmy zrazy przesmażamy pokrojone w półtalarki pory. Przekładamy do zrazów. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Jeśli chcemy podać aksamitnie gładki sos, gotowe zrazy przekładamy na talerz, a sos porowy przed podaniem dokładnie blendujemy.  Zrazy podajemy z sosem porowym i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz