Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 10 grudnia 2015

Cynamonowo-wiśniowy omlet (bezglutenowy) z karmelizowanym na miodzie bananem



 Pomysł na zdrowe i słodkie śniadanie :) . Pychotka!

Cynamonowo-wiśniowy omlet (bezglutenowy) z karmelizowanym na miodzie bananem

 Składniki:
·         3 jajka
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki dżemu wiśniowego 100%
·         1,5 łyżki miodu malinowego
·         duża szczypta cynamonu
·         2 łyżki mleczka kokosowego
·         1 banan
·         szczypta soli
·         łyżka masła klarowanego do smażenia
·         dżem  wiśniowy 100% do podania
·         listki mięty do dekoracji

Żółtka ucieramy z miodem, mleczkiem kokosowym, dżemem  i cynamonem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu. Na karmelizujący miód układamy dość grube plastry banana.  Chwilkę smażymy i układamy pomiędzy owoce wiórki masła. Masę omletową wylewamy na skarmelizowanego banana. Zmniejszamy płomień. Omlet smażymy na małym płomieniu pod przykryciem od czasu do czasu podważając brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet nam się nie przypalił. Na sam koniec omlet obracamy na drugą stronę i smażymy na większym płomieniu jeszcze 1minutę - już bez przykrycia.  Podajemy z dżemem. 

 

2 komentarze: