Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 30 grudnia 2015

Gryczane witraże miętowo-czekoladowe - wytrawne-imbirowe & słodkie waniliowe



 Pyszne, bardzo kruche maślane ciasteczka w dwóch odsłonach- słodkiej i wytrawnej. Idealny patent na deser dla niej i dla niego ;).  Fajna przekąska na sylwestrowy wieczór.


Gryczane witraże miętowo-czekoladowe - wytrawne-imbirowe  & słodkie waniliowe

 Składniki- ok. 12 witraży- 6 słodkich i 6 wytrawnych
·         pół szklanki mąki gryczanej
·         łyżeczka kakao
·         duża szczypta proszku do pieczenia
·         paczka - ok. 27 g sezamków
·         50 g zimnego masła
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         1/4 łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki imbiru
Wypełnienie:
·         1/2 opakowania - 45 g cukierków miętowych
·         po dużej szczypcie soli i pieprzu cytrynowego
·         łyżka cukru waniliowego


Mieszamy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao. Sypką mieszankę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego i 25 g masła, do drugiej 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki imbiru oraz 25 g masła. Obie mieszanki siekamy i zagniatamy jednolite ciasto.
Cukierki miętowe blendujemy na proszek. Dzielimy go na 2 równe części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej dodajemy dużą szczyptę soli  i pieprzu cytrynowego.
Sezamki blendujemy.
Ciastka słodkie- z ciasta z dodatkiem cukru waniliowego - ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka z dziurką w środku- u mnie kształt gwiazdek.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środki wypełniamy sproszkowanymi cukierkami miętowymi- proszek z dodatkiem cukru waniliowego. Brzegi ciasteczek  smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy sezamkami.
Tak samo postępujemy z ciastem wytrawnym, z tym, że dodajemy sproszkowane cukierki połączone z solą i pieprzem.
Ciastka pieczemy ok. 12 minut, temp. 180 stopni. Pozostawiamy na parę minut do wystudzenia, przez ten czas lekko stwardnieją i staną się chrupiące. 



2 komentarze: