Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 28 grudnia 2015

Kotlety z fasoli w sosie miętowo-cytrynowym



 Pyszne wegetariańskie kotleciki na bazie fasoli w orzeźwiającym sosie to propozycja na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Polecam!

Kotlety z fasoli  w sosie miętowo-cytrynowym

 Kotlety:
·         240 g białej fasoli z puszki- waga po odsączeniu z zalewy
·         1/2 szklanki płatków owsianych
·         1/4 szklanki gorącej wody
·         sól
·         pieprz
·         duża szczypta ostrej papryki
·         duża szczypta zmielonego imbiru
·         duża szczypta gałki muszkatołowej
·         jajko
·         2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej
·         30 g sezamków
·         1 cukierek  miętowy
·         2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej z lnem
·         łyżeczka oleju

Makaron z cukinii:
·         średnia cukinia
·         odrobina oleju rzepakowego
·         sól

Sos miętowo-cytrynowy
·         10 cukierków miętowych
·         3 łyżki wody
·         sok z 1 cytryny
·         skórka z 1 cytryny
·         150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         łyżka masła
·         1/2 łyżeczki soli
·         1/3 łyżeczki pieprzu  cytrynowego
·         1/4 łyżeczki  imbiru

Sos- karmelki miętowe rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do rondelka. Cukierki zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny (uprzednio ścieramy z niej skórkę, którą dodamy do sosu).  Na małym ogniu podgrzewamy całość do momentu, aż cukierki się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy skórkę z cytryny. Śmietanę hartujemy odrobiną płynu, a następnie dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.

Kotlety-  Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odsączamy je z wody i dodajemy do fasoli. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, gałkę, imbir i paprykę. Całość dokładnie blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Sezamki blendujemy na proszek z cukierkiem miętowym.  Proszek przesypujemy na talerz, dodajemy  bułkę tartą. Z masy fasolowej formujemy kotlety. Gotowe kotleciki panierujemy w przygotowanej bułce sezamkowej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na odrobinie oleju rzepakowego.

Makaron- cukinię kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. . Cukinię smażymy na dobrze rozgrzanym oleju- dosłownie chwilę, aby straciła surowość, ale zachowała jędrność i ładny kolor. Doprawiamy solą.

Składanie dania- na talerzu wykładamy porcję sosu, następnie na sosie kotleciki. Obok kotlecików cukiniowy makaron. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz