Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 5 grudnia 2015

Krem dyniowo-czekoladowy & śniadaniowe szaszłyki z sosem stracciatella

 Prosty i smaczny krem na bazie czekolady i dyni to nieco zdrowsza wersja klasycznego kremu czekoladowego. Idealnie sprawdzi się w śniadaniowych szaszłykach na bazie tortilli. Polecam!


Krem dyniowo-czekoladowy & śniadaniowe szaszłyki z sosem stracciatella 

 Krem dyniowo-czekolaowy:

·         kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (ewentualnie gotowego puree z dyni)
·         150 g mlecznej czekolady- u mnie od Wedla
·         2 łyżki mleka
·         2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni


Szaszłyki:
·         1 placek tortilli pszennej
·         krem dyniowo-czekoladowy
·         1 baton WW White E. Wedel
·         3 pralinki -   pralinki z nadzieniem o smaku: tiramisu, panna cotta, creme brulee E.Wedel

Sos stracciatella:
·         150 g gęstego jogurtu naturalnego
·         pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
·         2 kostki czekolady mlecznej
·         4 kostki czekolady karmelowej

Krem-  Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Do czekolady dodajemy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Przelewamy rozpuszczoną czekoladę.
Całość dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce - nawet do kilku dni. Idealna jako smarowidło do chleba, jak też jako samodzielna przekąska wyjadana prosto ze słoiczka.

Szaszłyki z sosem stracciatella:
Placek tortilli smarujemy obficie kremem dyniowo-czekoladowym.
Batonik WW kroimy na drobne kawałki. Rozsypujemy po całej powierzchni tortilli.
3 pralinki o smaku tiramisu, panna cotta i creme brulee kroimy na ćwiartki. Układamy na tortilli.
Placek tortilli ciasno zwijamy- jak naleśnika.
Kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po 3-4 kawałki  tortilli.
Podajemy z sosem stracciatella.
Sos- W misce mieszamy jogurt z ekstraktem waniliowym. Czekoladę mleczną i karmelową kroimy w drobną kostkę. Czekolady przekładamy do jogurtu i delikatnie mieszamy. Smacznego!

Przepis wyróżniony w konkursie E. Wedla 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz