środa, 23 grudnia 2015

Miodownik 9 warstwowy



Pracochłonne, ale efektowne ciasto, za którym wszyscy przepadają. Przygotowywane na specjalne okazje. Pyszności ;) .
Ps. Miodownik powinien poleżeć w lodówce co najmniej jeden dzień. Jego zaletą jest to, że nawet po 5 dniach smakuje rewelacyjnie.

 Miodownik 9 warstwowy


 Składniki na ciasto- 5 placków:
· 800 g mąki pszennej
· 3/4 szklanki cukru
· 2 jajka
· 3 żółtka
· 250 g masła
· 4 łyżki mleka
· 150 g miodu malinowego
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· 1 łyżka cukru waniliowego
· szczypta soli


Kruszonka:
· 100 g masła
· 4 łyżki cukru
· 3 łyżki miodu malinowego
· 300 g lekko posiekanych orzechów włoskich

na krem waniliowo-grysikowy:
· 1 l mleka
· szklanka cukru
· szklanka kaszy manny
· 2 łyżki mleka w proszku
· 2 łyżeczki pasty waniliowej
· 300 g masła

Masa serowo-czekoladowa:
· 500 g mascarpone
· 200 g czekolady karmelowej

Ponadto:

· puszka masy kajmakowej
· ok. 500 g powideł

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie składniki- cukier, sodę, proszek, sól, cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk, dodajemy zimne masło. Dobrze siekamy. Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy jajka i żółtka, mleko oraz miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 równych części. Każdą wałkujemy na cienki placek wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem. 4 placki pieczemy w formach natłuszczonych i obsypanych mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180 stopni. Ostatnią foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na niego wykładamy polewę orzechową. Przygotowujemy ją w następujący sposób: w rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Do takiej masy dodajemy przesiekane orzechy. Masę trzymamy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 15 minut.
Wszystkie placki studzimy. Placki możemy przygotować dzień wcześniej.

Masa waniliowa: Mleko, masło, cukier i mleko w proszku zagotowujemy. Dodajemy kaszę manną i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty. Po ściągnięciu z ognia dodajemy pastę waniliową.

Masa serowo-czekoladowa. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy partiami do serka, cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę masy odkładamy do dekoracji boków gotowego miodownika.

Składanie:

1. placek - warstwa powideł- połowa masy waniliowo-grysikowej- 2. placek- masa mascarpone- 3. placek- warstwa powideł- pozostała część masy grysikowej - 4. placek- masa kajmakowa- 5. placek z kruszonką orzechową.

Dekoracja:
· 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
· czekoladowe paluszki

Boki smarujemy odrobiną odłożonej masy mascarpone i dekorujemy ozdobnymi paluszkami czekoladowymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!



6 komentarzy: