Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 9 grudnia 2015

Piernikowy sernik na białej czekoladzie - bożonarodzeniowy sernik


 Dziś pomysł na sernik czekoladowy, ale nie taki zwyczajny, bo na białej czekoladzie i pierniczkowo-powidłowym spodzie. Idealny jako bożonarodzeniowy deser. Masa serowa jest delikatna, aksamitna i wilgotna. Rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z piernikowym spodem. Proste i efektowne ciasto. Koniecznie wypróbujcie, a może zagości na Waszym świątecznym stole?

 Piernikowy sernik na białej czekoladzie - bożonarodzeniowy sernik


 Spód:
·         400 g pierników w czekoladzie
·         150 g miękkiego masła
·         łyżka kakao
·         2 łyżki powideł
Masa serowa:
·         1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·         1 1/4 szklanki drobnego cukru
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka mąki pszennej
·         6 jajek
·         3/4 szklanki  śmietanki  36%
·         300 g białej czekolady
·         2 łyżki mleka w proszku
·         skórka otarta z limonki
·         2 łyżki kremu czekoladowego

Spód- ciasteczka blenujemy z masłem, powidłami  i kakao do uzyskania kruszonki. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 26cm.
Masa serowa- jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, mleko w proszku, mąki i śmietanę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladę oraz skórkę z limonki  i ponownie blendujemy. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód- z masy wcześniej odkładamy 4 łyżki. Odłożoną masę mieszamy z kremem czekoladowym i rozprowadzamy na wierzchu ciasta tworząc dekoracyjne wzory,  Sernik pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz