wtorek, 1 grudnia 2015

Placek tarty z bezową pianką



 Zapraszam na proste polskie ciasto z nutą egzotyki. Kruche tarte placki w trzech wariantach smakowych, doskonałe domowe powidła, delikatna bezowa pianka i do tego wszystkiego nietypowe owoce- kaki i mango. Moim zdaniem owoce te to duet doskonały. Świetnie podrasują nasz deser i będą ciekawą niespodzianką dla naszych gości. ;) 

 Placek tarty z bezową pianką



Składniki: (blacha 24 x 35 cm)
·         3 szklanki mąki pszennej
·         6 jajek
·         250 g zimnego masła
·         łyżka proszku do pieczenia
·         1 3/4 szklanki cukru
·         2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         2 łyżki kakao
·         3 łyżki cappuccino karmelowe
·         250 g powideł śliwkowych
·         szczypta soli
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         skórka otarta z cytryny
·         mango
·         kaki (słodki owoc, który idealnie komponuje się z jabłkami czy mango, jeżeli go nie dostaniecie możecie zarówno owoc kaki jak i mango zastąpić dowolnymi owocami- jabłkami, gruszkami, śliwkami czy brzoskwiniami- te sprawdzą się również z puszki)

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1 szklanką cukru  siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę (2 łyżki jeśli mamy duże żółtka lub 3 jeśli żółtka są małe) oraz skórką otartą z cytryny i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Do drugiej cappuccino. Oba ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki. 3 część ciasta wałkujemy na kształt formy do pieczenia (24 x 35 cm, forma wysmarowana masłem i wysypana mąką). Ciasto smarujemy powidłami. Układamy pokrojone w kostkę owoce (uprzednio obrane ze skórki). Na owoce rozkruszamy ciasto kakaowe. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Przekładamy na ciasto. Na bezę ścieramy ciasto cappuccino. Pieczemy 60-70 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz