wtorek, 8 grudnia 2015

Polenta sezamkowo-dyniowa z warzywnym ragoût



 Niebanalne połączenie smaków.Wegetariański, smaczny, zdrowy  i pożywny obiad w kilka chwil. Polecam!

  Polenta sezamkowo-dyniowa z warzywnym  ragoût

 Przyprawa sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa:
·         56 g sezamków
·         6 kostek gorzkiej czekolady Tiramisu
·         łyżeczka soli
·         łyżeczka pieprzu cytrynowego
Wędzony twaróg:
·         4 łyżki wędzonego twarogu solankowego
·         2 łyżeczki przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
·         łyżka oleju aromatyzowanego paprykowego
Polenta:
·         szklanka kaszy kukurydzianej
·         1 i 3/4szklanki wody
·         3 łyżeczki  przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
·         27 g sezamków
·         łyżka oleju z pestek dyni
·         2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni
·         ok. 6 rzodkiewek
·         kilka kropel sosu chili  ostrego
·         1/3 łyżeczki papryki ostrej
Warzywna potrawka z dyni:
·         1/2 upieczonej dyni Hokkaido
·         1 średnia cukinia
·         1 średni bakłażan
·         1 mała cebula
·         pół szklanki mleczka kokosowego
·         2 łyżki oleju rzepakowego
·    27gsezamków
·         1 łyżeczka przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
·         ewentualnie sól i pieprz cytrynowy do smaku

Przyprawa sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa:
Sezamki kruszymy do malaksera. Dodajemy czekoladę. Dodajemy sól i pieprz cytrynowy . Całość dokładnie belndujemy. Przyprawę przekładamy do szczelnego pojemniczka. Możemy przechowywać ją kilkanaście dni.
Twaróg- Wędzony twaróg ucieramy z przyprawą i olejem paprykowym.
Polenta- Kaszkę kukurydzianą zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając na niedużym płomieniu, aż kasza wchłonie wodę. Doprawiamy 3 łyżeczkami przygotowanej przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy olej z pestek dyni. Sezamki drobno siekamy i  dodajemy do kaszki. Podobnie siekamy pestki i również dodajemy je do polenty. Dodajemy pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Doprawiamy ostrą papryką i sosem chili. Dokładnie mieszamy.
Warzywna potrawka- Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana. Kiedy warzywa stracą swoją surowość, doprawiamy je 1 łyżeczkę przygotowanej  przyprawy. Całość podlewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną (dynię pieczemy ok. 35 minut, temp, 180 stopni, dynia pokrojona w łódki, skropiona olejem i posolona) dynię Hokkaido ze skórką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone sezamki. Jeśli potrawa okaże się za mało słona, możemy doprawić jeszcze solą.
Na głęboki talerz wykładamy porcję polenty. Na polencie potrawkę z dynią. Całość skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni, na górze rozkruszamy przygotowany wędzony twaróg. Dekorujemy kawałkami sezamków i rzodkiewką. Smacznego!



2 komentarze: