niedziela, 13 grudnia 2015

Świąteczny pasztet - z indyka i łopatki wieprzowej



 Delikatny, kremowy (dzięki mleczku kokosowemu i ubitym białkom), idealnie doprawiony. Domowy pasztet to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole ;) .Prawdziwy rarytas!


Pasztet z indyka i łopatki wieprzowej 

 


Składniki na 3 blaszki- keksówki:
·         1,8 kg  łopatki wieprzowej
·         3 udźce z indyka ze skórką- ok. 1,8 kg
·         0,8 kg wątróbki drobiowej
·         2 marchewki
·         pietruszka
·         2 liście laurowe
·         kilka ziaren ziela angielskiego
·         1 łyżka soli
·         1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
·         5 jajek
·        5 łyżek octu balsamicznego
·         2 duże cebule
·         1 duża bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania mięsa
·         1/2 łyżeczki imbiru
·        1 łyżeczka  gałki muszkatołowej
·         mleczko kokosowe [lub gęsta śmietana 18% ]-  200 g
·         1/4 szklanki oleju rzepakowego

Indyka i łopatkę wieprzową gotujemy w wodzie z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy  cebulę pokrojoną w piórka. Na tym samym oleju smażymy wątróbkę. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania mięsa.  Przestudzone  mięso obieramy z kości. Mięso z indyka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę,  cebulę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i mleczko kokosowe. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do pasztetu i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 3 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-55 minut. Smacznego!


1 komentarz: