niedziela, 3 stycznia 2016

Boczek rolowany z cebulą i musztardą



 Solidny kawał mięsa- dla tych co lubią konkretnie zjeść ;). Zapraszam.

 Boczek rolowany z cebulą i musztardą 

  
Składniki:
·         1,5 kg boczku- rozkrojonego na roladę i pozbawionego skóry
·         4 łyżeczki musztardy sarepskiej
·         1 łyżeczka musztardy Dijon
·         sól
·         pieprz
·         odrobina oleju rzepakowego
·         1/2 kg cebuli
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżka miodu malinowego

Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Doprawiamy solą i octem balsamicznym. Przygotowany boczek pieprzymy i solimy z obu stron. Układamy na desce i smarujemy wewnętrzną warstwę wymieszaną musztardą sarepską z musztardą Dijon. Wykładamy usmażoną cebulę.  Boczek ściśle rolujemy i związujemy dratwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w temp. 190 stopni, termoobieg ok. 2,5 godziny. Boczek podajemy na ciepło jako danie obiadowe-  kroimy w grube plastry.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz